ABD Ordusu Sudan'a Müdahale mi Edecek ?

ABD Ordusu Sudan'a Müdahale mi Edecek ?

ABD ordusu, Sudan'dan olası bir tahliye beklentisiyle seçenekler hazırlıyor, kuvvetlerini Hartum'a konuşlandırıyor ve Al-Burhan ile Amerikalıların güvenliğini tartışıyor.

WASHINGTON (Reuters) - Pentagon Cuma günü yaptığı açıklamada, Genelkurmay Başkanı General Mark Milley'nin Sudan Egemenlik Konseyi başkanı Korgeneral Abdel Fattah Al-Burhan ile yaptığı telefon görüşmesinde Sudan'ın güvenliğini ele aldığını söyledi.


Bu, Washington'un Sudan'ın başkentindeki çatışmaların ortasında büyükelçiliğini boşaltmak için olası seçenekleri araştırdığı bir zamana denk geliyor.
General Milley'in ofisinden yapılan açıklamada, "İki lider, Amerikalıların güvenliğini ve Sudan'daki durumdaki gelişmeleri görüştü" dedi.


ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Cuma günü yaptığı açıklamada, Başkan Joe Biden yönetiminin hala Sudan'ın başkenti Sudan'daki çalışanları tahliye edip etmemeyi düşündüğü bir dönemde, ordunun Sudan'daki ABD büyükelçiliğini boşaltmak için seçenekler hazırladığını söyledi. giderek artan bir istikrarsızlık durumuna tanık olmaktadır.


Austin, Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde düzenlediği basın toplantısında, "Harekete geçmemiz istenirse mümkün olduğunca çok seçeneğe sahip olmamızı sağlamak için operasyon sahasına bazı kuvvetler yerleştirdik" dedi.

İki ABD'li yetkili, olası bir büyükelçiliğin tahliyesine ilişkin kararın yakın zamanda beklendiğini, ancak kamuoyuna duyuru yapılıp yapılmayacağının netleşmediğini söyledi.
Ordu ve Hızlı Destek Güçleri, hafta sonu şiddetli bir iktidar mücadelesine başladı. Birleşmiş Milletler'e göre şimdiye kadar yüzlerce kişi öldü ve gıda yardımına bağlı olan Sudan insani bir felaketin eşiğinde.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Başkan Biden'ın bu hafta ABD güçlerini ABD'li diplomatların tahliyesine yardım etmeleri gerekebileceği ihtimaline karşı yakınlara çekme planını onayladığını söyledi.


Kirby gazetecilere, "Gerekirse diye yakınlarda bazı ek yetenekleri önceden konumlandırıyoruz" dedi.
Hartum havaalanında çatışmaların başlaması ve Sudan hava sahasındaki güvensizlik durumu nedeniyle ABD, Japonya, Güney Kore, Almanya ve İspanya büyükelçilik personelini tahliye edemedi.


Batılı bir diplomat, Amerikalıların muhtemelen ateşkese odaklanacakları ve bunu personeli tahliye etmek için kullanacakları için, Sudan'dan tahliye etrafındaki durumun yaşadıkları en zor durumlardan biri olduğunu söyledi.
“Bu durumda (Sudan'daki durum), başkentte iç savaş başlıyor ve çatışmalar özellikle büyükelçiliklerin ve havaalanının bulunduğu yerlerde yaşanıyor. Olağanüstü zor.”
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde ABD'li Afrika siyaseti uzmanı ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Afrika işleri eski direktörü Cameron Hudson, Hartum'daki şiddet düzeyinin tahliyeyi tahmin edilemez hale getirdiğini söyledi.
"Asıl zorluk, şehrin her yerinde devam eden bir savaş olması ve şehir merkezindeki uluslararası havaalanının şu anda çalışmıyor olması, bu nedenle asıl zorluk, insanları tahliye etmek için güvenli bir yere götürmek" diye ekledi.
Washington, Sudan'daki sıradan Amerikan vatandaşlarının ABD hükümeti tarafından Sudan'dan koordineli bir tahliye beklememesi gerektiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, ABD'nin Sudan'daki yüzlerce ABD vatandaşıyla temas halinde olduğunu söyledi.


Günün erken saatlerinde Dışişleri Bakanlığı ülkede bir Amerikan vatandaşının öldüğünü doğruladı.
* Birleşmiş Milletler personelinin tahliyesi
Diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler vatandaşları ve personeli Sudan'dan tahliye etmenin yollarını tartışıyorlar.


Sudan'daki Birleşmiş Milletler Mukim ve İnsani Yardım Koordinatörü Vekili Abdou Diang Perşembe günü yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler'in personeli Sudan'daki "çok tehlikeli" bölgelerden tahliye etmeye ve onları daha güvenli yerlere taşımaya çalıştığını söyledi. Diang, Çarşamba günü daha güvenli bir bölgeye taşındığını söyledi.