ABD Gazetesinden Suud İddiası

ABD Gazetesinden Suud İddiası

The Wall Journal Street gazetesi, Suudi Arabistan yönetiminin, eski ABD Başkanı Trump’ın damadı Jared Kushner’ın şirketi üzerinden İsrail’e yatırım yapacağını söyledi.

Suudi Arabistan, eski Beyaz Saray Danışmanı ve eski ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner aracılığıyla İsrailli teknoloji şirketlerine yapılacak yatırımlar için milyarlarca dolar ayırmayı planlıyor.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden The Wall Journal Street’ın (WSJ) haberine göre bu yatırımın, Suudi Arabistan Yatırım Fonu tarafından Kushner’in özel şirketi Affinity Partners’a aktarılan milyarlarca dolarlık sermaye ile gerçekleşecek.

Suudi Kamu Yatırım Bankası’ndan İsrail’e aktarılacak sermayeye dikkat çeken ABD gazetesi “böyle bir şeyin ilk kez yaşandığına” vurgu yaptı.

Suudi Arabistan Varlık Fonu’ndan İsrail’e yapılacak bu tarz bir sermaye akışının benzerine henüz rastlanılmadığını vurgulayan gazete, yatırımın "iki ülke arasında bir normalleşme anlaşması için zemin hazırlamaya yardımcı olabileceğini" ekledi.

Trump yönetiminin Ortadoğu politikasında öncü rol oynayan Kushner, Suudi yetkililerin Affinity Partners'ın İsrail'e yatırım yapabileceği konusunda anlaşmaya varmasının ardından tarımdan sağlığa ve yazılıma kadar onlarca İsrailli şirketle görüştü.

İsrail ve Suudi Arabistan'ın resmi diplomatik ilişkileri olmasa da, Riyad son zamanlarda Tel Aviv rejimiyle ilişkileri normalleştirmeye yönelik bir dizi adım attı.

2021'de Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra Affinity Partners'ı kuran Kushner, kıdemli danışman olarak görev yaparken İsrail işgal rejimi ile bazı Arap ülkeleri arasındaki bağların normalleşmesinde önemli bir rol oynadı.

Öte yandan Riyad yönetiminin son yıllarda İsrail ile normalleşme ilişkilerini eleştiren çok sayıda aktivist ve gazeteciyi keyfi olarak tutukladığı kaydedildi.

Geçtiğimizi ay, Jared Kushner'a ait şirketin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman tarafından yönetilen Suudi varlık fonundan 2 milyar dolarlık bir yatırım aldığı ortaya çıkmıştı.