2 Milyon Müslüman, Hacı Oldu

2 Milyon Müslüman, Hacı Oldu

Ümmet coğrafyasının her bir köşesinden 162 ülkeden 2 Milyon Müslüman Hacı olmak için Arafat'ta toplandı.

Ümmet coğrafyasının her bir köşesinden 162 ülkeden 2 Milyon Müslüman Hacı olmak için Arafat'ta toplandı.

Her yıl olduğu gibi Rahmet tepesi Müslümanlarla dolarken dünyanın değişik coğrafyalarından gelen Müslümanlar, Arafat'ta beyaz elbiseleri ile Hz. Adem ile Hz. Hava'nın dünyada buluştuğu, Hz. Muhammed'in Veda hutbesini irat ettiği Cebel-i Rahme diye bilinen Rahmet Tepesi'ne çıktı.

Öte yandan Hacı adaylarının Arafat'a akınında her sene olduğu gibi yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gözlendi.

Geçtiğimiz yıl Hac organizasyonu sırasında gerek Mescid-i Haram’ın olduğu bölgede gerekse şeytan taşlama yeri olarak bilinen Mina’da iki ayrı felaket gerçekleşmiş ve gayrı resmi rakamlara göre binlerce hacı tedbirsizlikten dolayı hayatını kaybetmişti . Bu duruma en çok tepki gösteren ise İran İslam Cumhuriyeti olmuştu.

Yüzlerce İranlı hacının da hayatını kaybetmesine sebep olan felakette İran yönetimi faciaya dönük kapsamlı soruşturma yapılması talebinde bulunmuştu. Suudi Arabistan’ın bu talebi karşılamaması üzerine iki ülke arasında diplomatik kriz başgöstermişti. Suudi Arabistan bu yıl güvenlik sorumluluklarını yine tam olarak yerine getirmemiş ve olası felaketlerin önünü açık bırakmıştır.

İran bu konu ile ilgili olarak Suudi Arabistan’ı iki ülke arasında sürdürülen Hacc müzakerelerinde üzerine düşen noktalarda gerekli hassasiyeti göstermemekle suçlamış ve bu sene İran vatandaşlarının Suudi Arabistan’a gönderilmeyeceğini açıklamıştı.

Mehmet Görmez, 15 Temmuz’u Anarak Dua Etti

Milyonlarca Hacı adayı, Arafat'ta bugün öğle ve ikindi namazlarını birleştirerek kıldı. Ardından Arafat vakfesine durdu. Türkiye’den giden Hacı adaylarının Vakfe Duasını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez yaptı.

Arafat Hutbesi'nde hac ibadeti hakkında bilgi veren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in yaptığı vakfe duasında Türk hacı adayları duygu dolu anlar yaşadı.

Görmez yaptığı vakfe duasında şunları dile getirdi:

Rabbimiz! Eğer unutur, ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma. Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yükler yükleme.

Rabbimiz! Bize taşıyamayacağımız şeyleri de yükleme. Bizi affet, bizi bağışla, bize acı! Sen bizim Mevla'mızsın. Kafirler topluluğuna karşı bize yardım eyle Allah'ım.

Rabbimiz!

Kainatın gözbebeği Resul-i Ekrem Efendimiz Öyle günahlar var ki, onları ancak Arafat'ta vakfeye durmak affettirebilir!? buyuruyor. Yanık gönüllerimizle, yaşlı gözlerimizle, mahcup yüzlerimizle Sana ellerimizi açtık. Sesimiz titreyerek, gözyaşlarımızı tövbelerimize yoldaş ederek, bu müjdenin verdiği heyecanla Sana yalvarıyoruz

Arafat meydanından ayrılmadan önce affedilmedik hiç bir günahımızı, setredilmedik hiç bir ayıbımızı, giderilmedik hiç bir sıkıntımızı, karşılanmadık hiç bir ihtiyacımızı, ödenmeyecek hiç bir borcumuzu, şifa bulmayacak hiç bir hastalığımızı, deva bulmayacak hiç bir derdimizi bırakma Allah'ım!

Ya Rabbi!

Sırf Müslüman oldukları için din kardeşlerimizin evlerine ateş düşüyor, ocaklar sönüyor, anaların elleri böğründe kalıyor, babalar çaresizlik girdabında kayboluyor. Çocuklar bayramlık yerine kefen giyiyor. İnsanlığın vicdanı bebek cesetleriyle kıyılarımıza vuruyor.

Dünyanın her neresinde olursa olsun ezilen, üzülen, horlanan, işkence gören, açlık, kıtlık ve sefalet çeken mazlumlara, biçarelere imdat eyle; inayetini, nusretini, yardımını üzerlerinden esirgeme Allah'ım! Masumların dökülen kanlarını, anaların gözyaşlarını, babaların dualarını Sana havale ediyoruz. Sen mazlumun ahını zalimde bırakma ya Rabbi!

Ya Rabbe'l-alemin,

Arafat'ta sana açılan eller hürmetine alem-i İslam'ı çepeçevre saran tüm karanlıklardan Sen kurtar Allah'ım. Alem-i İslam'ı içine düştüğü fitnelerden, tefrikadan, cehaletten, fakirlikten, kan ve gözyaşından Sen kurtar Allah'ım!

Yeryüzünü yangınlarla kasıp kavuranlardan, zayıfların üzerine basarak yükselenlerden, iktidar ve kuvvetiyle, silah ve teknolojisiyle kan ve gözyaşı akıtanlardan alem-i İslam'ı ve tüm insanlığı Sen muhafaza eyle Allah'ım.

Dünyayı kana bulayan ve ateşe atan ırkçılık ve ayrımcılıktan, insanlığı aç ve yoksul bırakan sömürgecilikten, azgınlaşan ve şımaran iradelerden, hak-hukuk tanımayan zulüm ve haksızlıklardan alem-i İslam'ı ve tüm insanlığı Sen muhafaza eyle Allah'ım.

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ

Ya Rabbe'l-Alemin, bugün Arafat meydanında 15 Temmuz şehitlerimizin yakınlarıyla geldik Sana. Bugün, aziz şehitlerimizin kalplerinde taşıdığı iman ve aşkla, vatan ve millet sevgisiyle, hürriyet ve istiklal sevdasıyla geldik Arafat'a. Şehitlerimizin ruhuna hediye ettiğimiz binlerce hatm-i şerifin sevabıyla geldik huzuruna. Ellerimizi boş çevirme Allah'ım.

Ya Rabbi, Yüce kitabında; Ey iman edenler! Allah'ın size olan nimetini hatırlayın. Hani bir topluluk size el uzatmaya (tecavüze) kalkışmıştı da Allah (buna engel olmuş) onların ellerini sizden çekmişti. buyuruyorsun.

O gece güç ve kudretinle bu nimeti milletimize bahşettiğin için sonsuz kereler sana hamd ediyoruz Allah'ım. Bizler millet olarak tamamen Senin lütuf ve inayetinle bu ihanet ve işgal teşebbüsünü bertaraf ettik, büyük fitnelerden kurtulduk Allah'ım. Daha büyük fitneler kıtalarda kol geziyor Allah'ım. Bizleri kuşatmak isteyen yeni fitnelerden muhafaza eyle Allah'ım.

Allah'ım.

O gece dillerinde tekbirler, kulaklarında sala sesleriyle tankların önüne yatan, silahlara meydan okuyan, bedenlerini bu vatan için siper eden, canlarını din ü devlet, mülk ü millet, istiklal ve istikbalimiz için feda eden ve şehadet mertebesine ulaşan aziz şehitlerimizin her birini sonsuz rahmetine gark eyle Allah'ım!

Güvenliğimiz için hayatlarını feda eden, terör belasıyla mücadele ederken şehadet şerbetini içen, bilhassa 15 Temmuz'da ihanet ve işgal girişimine kalkan olup şehit düşen kardeşlerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz. Sen onları cennetinle ve cemalinle müşerref eyle Allah'ım! Kederli ailelerine ve büyük bir badireden kurtulan aziz milletimize bol ecir, sabır ve metanet ihsan eyle Allah'ım.

Gazilerimize sıhhat ve afiyet lütfeyle Allah'ım!

Ya Rabbi,

Zalimin önünde eğilmeyen, zulme fırsat vermeyen bu kahraman millet, tarihine yakışanı yaptı. Korkmadı, yılmadı, bölünmedi, parçalanmadı. Sen milletimizi iki cihanda aziz eyle Allah'ım.

Kimliklerini gizleyerek cürüm işleyenleri, masum halkımızın üzerine silahla yürüyenleri, aziz milletimize bu zulmü reva görenleri Sana havale ediyoruz. Sen onlara hak ettikleriyle muamele eyle Allah'ım.

Suret-i haktan görünerek milletimizi kandıranlara, hırs ve tamahlarına ulaşmak için Sevgili Peygamberimizin adını, hayatını, kutlu sözlerini istismar edenlere, Müslüman milletimizin Muhammed aşkını kullanarak kötü emellerine alet edenlere fırsat verme Allah'ım.

Milletimize bu ölüm oyunu karşısında cesaretli, metanetli ve iradeli olmayı nasip ettin. Beraberlik ruhumuzu dağıtmaya, ferasetimizi dumura uğratmaya, soğukkanlı duruşumuzu bozmaya kalkışanlara asla fırsat verme Allah'ım.

Ya Rabbi, Milletimizin geleceğini geçmişinden aydınlık ve müreffeh eyle. Eman ve emniyeti, selam ve selameti, huzur ve bereketi bu topraklarda ebediyen payidar eyle. Milletimize ve devletimize zeval verme Allah'ım. Elimizden bayrağı, yüreğimizden iman ve vatan sevgisini bir an bile eksik etme Allah'ım.

Hacılar Akşam Namazı İtibariyle Arafat’ı Terkedecek!

Daha sonra Müzdelife'ye hareket edecek olan hacı adayları, akşam namazını yatsı namazıyla birleştirerek (cem-i tehir) kılacak.

Kutsal topraklardaki Müslümanlar, Hac görevinin vaciplerinden Müzdelife vakfesini yaptıktan sonra Mina'ya hareket edecek. Mina'da Cemerat'ta şeytan taşlama işleminin ardından hacı adayları, bayramın birinci gününün sabah namazına kadar buradaki ibadetlerini bitirip Mescid-i Haram'a akın edecek.