Yeni Gelişme! İran'dan Suudi Arabistan Kararı

Yeni Gelişme! İran'dan Suudi Arabistan Kararı

İran 'teknik anlaşmazlık' nedeniyle Suudi Arabistan'a uçuşları askıya aldı

Iran Air, Suudi Arabistan'a sekiz yıl sonra yeniden başlaması planlanan uçuşlarını, bazılarının iki ülke arasında yakın zamanda yeniden başlatılan ilişkilerde bir bozulmaya işaret edebileceğinden duyulan "teknik bir anlaşmazlık" nedeniyle askıya aldı.

İran'ın Tahran, Meşhed ve İsfahan şehirlerinden Suudi Arabistan'ın sahil kenti Cidde'ye yapılacak tarifeli hac uçuşları bugün iptal edildi. İran Air sözcüsü Hesam Ghorbanali iptalin sebebeinin "Suudi yetkililerin gerekli izinleri vermemesi" dedi.

Bugün yeniden başlaması planlanan uçuşlar, Tahran ile Riyad arasında yaklaşık on yıldır artan gerilim ve diplomatik çöküşün ardından sekiz yıl içinde İran'dan Suudi Arabistan'a yapılacak ilk uçuş olacaktı.

İran ve Suudi Arabistan'ın Çin'in aracılık ettiği anlaşmayla ve diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması konusunda anlaşmış ilk olarak Mart ayında uçuşları yeniden başlatma planlarını açıklamışlardı

O zamandan bu yana pek çok kişi, uzlaşmanın sürmeyeceği ve sonunda dağılacağına dair korkularını veya tahminlerini dile getirdi; bu son uçuş iptali, görünüşe göre siyasi ve diplomatik bir aksilik endişelerini daha da artırdı.

Ancak İran Kültür Bakanı Muhammed-Mehdi Esmaeili, televizyonda yayınlanan bir açıklamasında sorunun ülkelerin havacılık yetkilileri arasında "teknik bir anlaşmazlık" olduğu ve "ciddi bir şey olmadığı" belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı