Yeni Emeklilik Sistemi Belli Oldu

Yeni Emeklilik Sistemi Belli Oldu

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin prim günlerinin eşitlenmesi konusunda çalışmaların başladığını söylemişti. 3 döneme ayrılan yeni emeklilik sistemi belli oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, son yaptığı EYT açıklamasında prim günlerinin eşitleneceğini açıklamıştı. Bağ-Kur ile SSK arasındaki prim farkının ortadan kaldırılacağını söyleyen Bakan Bilgin, bu konuda çalışmalar yapıldığını söylemişti. Bakan Bilgin'in açıklaması yeni tartışmaların fitilini ateşlerken yeni emeklilik sisteminin detaylarını iktidara yakın Sabah Gazetesi'nden Faruk Erdem tek tek yazdı.

Bakan Bilgin tarafından açıklanan prim eşitleme işlemleri SSK'lılar ile Bağ-Kur'lular arasındaki prim gün farkını ordadan kaldırarak emeklilik şartları ile hak kazanma koşullarına standart getirilmiş olacak. Prim eşitleme işlemleri giriş tarihine göre de değişecek. Buna göre de üç ayrı dönem ele alınacak.

Erdem'e göre 2008 yılında yapılan reform ile tüm sosyal güvenlik kurumları SGK altında toplandı. Ancak kurumlar arasında bir norm birliği de sağlanmadı. Tüm kurumlarda emeklilik işlemleri, emekli maaşı bağlama sistemleri farklı olarak uygulanmaya devam ediyor.