Yemen'de İşgalci Güçler Birbirine Girdi

Yemen'de İşgalci Güçler Birbirine Girdi

Yemen'deki yerel kaynaklar, Suudi Arabistan'a bağlı el-Islah Partisinin Birleşik Arap Emirlikleri'nin paralı askerleriyle savaşmak için askeri olarak hazır olduğunu açıkladı .

Yemen'deki yerel kaynaklar, Suudi Arabistan'a bağlı el-Islah Partisinin Birleşik Arap Emirlikleri'nin paralı askerleriyle savaşmak için askeri olarak hazır olduğunu açıkladı ve şunları söyledi: ‘Bu parti, BAE paralı askerlerini Hadramut eyaletinden çıkarmayı ve oradaki petrol kaynaklarına hâkim olmayı planlıyor.’

Yemen medyası Pazar günü, istifa eden hükümet ile Suudi Arabistan koalisyonunun müttefiki olan İhvan partisi el-Islah ile Birleşik Arap Emirlikleri'ne bağlı milisler arasında Hadramut eyaletinde gerginliğin arttığını açıkladı ve şunları söyledi: ‘El-Islah Partisi, BAE bağlantılı güçleri Hadramut eyaletinden çıkarmaya çalışıyor.’

Yemen’in el-Haber ajansı şu açıklamalarda bulundu: ‘Birinci askeri bölge (yedi askeri bölgeden biri), Şebve eyaletinin doğusundaki Malik petrol sahasına giden ikmal hatlarının yollarını kapatmak için son birkaç saat içinde onlarca askeri kuvvetini gönderdi.

Bu eylemler, el-Islah Partisi'nin askeri güçlerinin kullandığı eylemlerdir ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin paralı askerleriyle Hadramut'ta bir savaş çıkması durumunda yeni mali kaynaklar elde etmek istemektedirler.

Birkaç gün önce (14 Kasım 2022’de), Birleşik Arap Emirlikleri, el-Islah Partisi ve Birinci askeri bölgeyle mücadele etmek için Hadramut eyaleti halkından büyük bir askeri güç hazırlamaya çalıştı.

BAE medyasına göre, geçtiğimiz birkaç gün içinde Birleşik Arap Emirlikleri, “Vadi Hadramut’un Mümtaz Saldırı Güçleri” olarak adlandırılan, Hadramut eyaletinden 25 bin ila 30 bin gençten oluşan bir saldırı gücü oluşturmayı başardı ve bu güçlerin görevleri, Birinci Askeri Bölge askerleriyle mücadele etmektir.

“Hadramutluların Ayaklanması” Hareketi Sözcüsü Şeyh Marai el-Tamimi, el-Islah Partisi ve Birinci Askeri Bölge ile savaşı şöyle nitelendiriyor: ‘El-Islah Partisi ile temel savaşımız, Hadramut vadisini ve çölünü Birinci Askeri Bölge güçlerinden kurtarmak için Hadramut'un tüm özgür ve soylu halkının savaşıdır.

Hadramut vadisi ve çölünün kurtuluş kıvılcımları çok yakında başlayacak ve 28 yıllık işgal, kan ve yağmadan sonra bu topraklarda özgürlük güneşi parlayacak.’

Geçtiğimiz günlerde Hadramut eyaletinin başkenti Mukelle şehri, BAE'ye bağlı paralı askerlerle savaşa hazırlanmak için Birinci Askeri Bölge ve el-Islah Partisini güçlendirmek adına çok sayıda yardımcı kuvvetin gelişine şahit oldu. Öyle ki, Birinci Askeri Bölge, Mukelle şehrinin kuzeyindeki Sah (Şah) ve Vadi el-Ayn şehirleri de dâhil olmak üzere kontrolü altındaki bölgelerde güçlerini genişletti. El-Islah Partisine bağlı Birinci Askeri Bölge'nin takviye kuvvetleri arasında askeri teçhizat ve zırhlı araçlar ile yüzden fazla askeri kuvvet bulunuyordu.

Suudi Arabistan 26 Mart 2015'ten itibaren bazı Arap ülkelerinin koalisyonu ve ABD'nin yardımı ve yeşil ışık yakmasıyla siyasi arzularını ve hedeflerini gerçekleştirmek için Yemen'in devrik ve kaçak Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi'yi yeniden iktidara getirme bahanesiyle Yemen'e karşı kapsamlı saldırılar başlattı. Suudi koalisyonunun bu saldırıları nedeniyle bugüne kadar binlerce Yemenli şehit oldu.

Riyad'ın devrik hükümeti yeniden iktidara getirme iddiası sadece başarısız olmakla kalmadı, aksine bu hükümet sekiz yıldır Riyad'ın tutsağı oldu. Riyad Anlaşmasından sonra Geçiş Konseyi ve istifa eden hükümetin katılımıyla koalisyon hükümeti kurulmasına rağmen, bu hükümetin yetkilileri Riyad'ın otellerinde mahkûm kaldılar. Şimdi de Reşad el-Alimi, yurt dışında yaşayanların yönetim konseyi başkanıdır. (Ajanslar)