Vakıflar Kanunu Komisyon’dan geçti

Vakıflar Kanunu Komisyon’dan geçti

TBMM Adalet Komisyonu, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, bazı maddelerinin....



TBMM Adalet Komisyonu, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, bazı maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için Meclis'e iade ettiği Vakıflar Kanunu'nu aynen kabul etti.

Aynen kabul edilen 9 maddeye göre, yeni vakıflar, vakıf senetlerinde yazılı amaçlarını gerçekleştirmek üzere, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne beyanda bulunmak şartıyla şube ve temsilcilik açabilecek. Yabancılar, Türkiye'de hukuki ve fiili mütekabiliyet esasına göre yeni vakıf kurabilecek.
KANUN'DA NELER VAR?
- Yabancılar, Türkiye'de mütekabiliyet esasına göre yeni vakıf kurabilecek.
- Cemaat vakıflarına ait kısmen veya tamamen hayrat olarak kullanılmayan taşınmazlar, vakıf yönetiminin talebi durumunda meclis kararıyla aynı cemaate ait başka bir vakfa tahsis edilebilecek.
- Vakıflar, izin almadan mal edinebilecek, malları üzerinde her türlü tasarrufta bulunabilecek.
- Kurucularının çoğunluğu yabancı olan vakıfların, taşınmaz mal edinmeleri hakkında, tapu kanunu hükümleri uygulanacak.
- Vakıflar, amaç ve faaliyetleri doğrultusunda, uluslararası faaliyet ve işbirliğinde bulunabilecek, yurtdışında şube ve temsilcilik açabilecek.