Ürdün ile Siyonistler Anlaştı

Ürdün ile Siyonistler Anlaştı

Ürdün, İsrail'den satın aldığı suyun miktarını artırmak için anlaşma imzaladı

İsrail işgal rejiminin Enerji Bakanı Karine Elharrar ile Ürdün'ün Sular ve Sulama Bakanı Muhammed En-Neccar dün (12 Ekim Salı) Ürdün'ün işgal rejiminden satın aldığı su miktarını yılda 50 milyon metreküp artırmasına dair bir anlaşma imzaladı.

Ürdün'deki kaynakların Sular ve Sulama Bakanlığı'na bağlı resmi kaynaklardan aktararak verdiği bilgilerde Ürdün - İsrail teknik komitelerinin, Ürdün'ün daha önce imzaladığı "barış" anlaşmasında belirlenen miktarın üstünde bir miktar su satın almasına imkan veren anlaşmanın çerçevesini belirlediği ifade edildi.

Ürdün'ün işgal rejimiyle daha önce imzalamış olduğu anlaşmaya göre işgal rejiminin Ürdün'e, Taberiye gölünden Ürdün hesabına depolanan sulara ek olarak yılda 35 milyon metreküp su vermesi gerekiyor. Taberiye gölünden Ürdün hesabına depolanan suların miktarı ise yağan yağmurların miktarına göre değişebiliyor.

Ürdün'ün Sular ve Sulama Bakanı Muhammed En-Neccar daha önce El-Memleke haber sitesine yaptığı açıklamada, kendilerinin 8 milyon metreküp su satın alma tekliflerinden sonra İsrail'in kendilerine Taberiye gölünden 50 milyon metreküp su satma önerisinde bulunduğunu söylemişti.

İşin ilginç tarafı ise işgalci siyonistlerin kendi malları gibi sattıkları ve Ürdün'ün de para verip satın aldığı bu suların asıl kaynağının Filistinlilerin toprakları ve ırmakları olması. Yani işgalci siyonist gayri meşru bir şekilde gasp ettiği bu kaynakları kendi malı gibi satarken diğer taraf da "parasını verir alırım" diyerek anlaşma imzalayabiliyor.

Bugün işgalci siyonistlerin en önemli tatlı su kaynağı olarak bilinen Taberiye'nin ana kaynağı Şeria Nehri olarak da isimlendirilen Ürdün Nehri'dir. Bu nehir ise Filistin topraklarında çıkar ve Taberiye gölüne uğradıktan sonra Ürdün Vadisi olarak isimlendirilen bölgeyi ortadan bölerek Ölü Deniz olarak da isimlendirilen Lut Gölü'ne akar. Ürdün Vadisi'nin doğusu bugün Ürdün sınırları içinde yer alır ve Doğu Yaka olarak isimlendirilir. Batısı ise siyonist işgal altında olan ve Türkiye'de yaygın olarak Batı Şeria diye isimlendirilen Batı Yaka'dır. Taberiye gölü ise 1948'de işgal edilmiş bölgede yer alır. Ürdün'ün işgal rejimiyle imzaladığı sözde barış anlaşmasıyla, bu göle bağlı olarak Ürdün için bir depo oluşturulması kararlaştırıldı. Gölün suları ise işgal rejiminin kontrolündedir ve Filistin topraklarındaki işgalci siyonistlerin su ihtiyaçlarının önemli bir kısmı bu gölden sağlanmaktadır.


Filistin Enformasyon Merkezi