Ünlü 'Afgan kızı' Fotoğrafının Gerçek Hikayesi

Ünlü 'Afgan kızı' Fotoğrafının Gerçek Hikayesi

Dünyanın en ünlü ‘Afgan kız’ fotoğrafının zorla çektirildiği ortaya çıktı

Ünlü Afgan kızı Şerbet Gula'nın anlattıkları fotoğraf kadar güzel değil

Haziran 1985 National Geographic Dergisi'nde yayınlanan fotoğrafın arkasından mafya hikayesi çıktı

ZORLA FOTOĞRAF ÇEKMİŞLER

Peşaver yakınlarındaki Nasır Beg mülteci kampında yaşayan Şerbet Gula 1984'te Steve McCurry tarafından fotoğrafı çekildi Şerbet Gula'nın yeşil gözlerinden etkilenen McCury Gula'nın fotoğrafı en başarılı fotoğraflarından sayarak Batı'da pazarlamaya girişti.

Şerbet Gula'nın endişeli bakışlı bu fotoğrafı "Perili gözler Afgan mültecilerin korkusunu yansıtıyor" mesajıyla servis edilmişti. Fakat daha sonra Şerbet Gula'nın gözlerindeki korkunun sebebi Steve McCury'nin onu bu fotoğrafa zorlaması olduğu ortaya çıktı.

Şerbet Gula bir yabancı tarafından fotoğrafının çekilmesini istemediğini belirtmiş ama Steve McCury bu fotoğrafın kendisine iyi para ve kariyer kazandıracağını düşünerek küçük kızı zorlamıştı. O esnada okulda bulunan Şerbet Gula'nın sınıf öğretmeni de McCury'den aldığı para karşılığında Şerbet Gula'nın hem psikolojik hem de fiziksel olarak zorlanmasına ortak oldu. Fotoğraf çekimi için Şerbet Gula'nın ailesinden de izin alınmadı.

Küçük kız yüzünü kapatmak istese ve endişelense de, dünyanın ilgisini çeken bu fotoğraf zorla çekilerek servis edilecekti.

Kaynak: akit