Uluslararası Ceza Mahkemesi, Vladimir Putin için Tutuklama Emri Çıkardı

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Vladimir Putin için Tutuklama Emri Çıkardı

Kendisini savaş suçlarına bakan ilk uluslararası mahkeme olarak tanıtan uluslararası bir mahkeme, Rusya Devlet Başkanı hakkında tutuklama emri çıkardı.

Uluslararası Adalet Divanı Putin'in, "çocukların Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarından yasadışı olarak sınır dışı edilmesi ve Rusya'ya nakledilmesi" de dahil olmak üzere "savaş suçlarını işlemekten sorumlu olduğu" iddiasında bulunuyor.

Uluslararası Adalet Divanı, "Rusya Devlet Başkanı'nın Çocul Haklarından Sorumlu Komiseri Maria Elova" hakkında da tutuklama kararı çıkardı ve onun da benzer savaş suçları işlediğini iddia etti.


Luhansk ve Dutsk adlı iki cumhuriyetin Ukrayna'dan bağımsızlığını tanıyan Rusya, 24 Şubat 2022'de (5 Mart 1400) bu bölgeye asker göndererek "Ukrayna'da özel askeri operasyonların" başladığını duyurdu.

Rusya, bu eylemi Ukrayna'yı Nazilikten arındırmak, bu ülkeyi silahsızlandırmak, güvenlik endişelerini çözmek ve Luhansk ve Donetsk'in yardım talebine yanıt vermek olarak hedeflediğini açıklamış ve Ukrayna topraklarını ele geçirmeye niyeti olmadığını söylemiştir.

Ancak Ukrayna hükümeti, Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanımadı ve Rusya'nın askeri varlığını "toprak bütünlüğüne saldırı " olarak nitelendirdi.

Rusya'nın Ukrayna ile çatışmaya başlamasının ardından Batılı ülkeler, Moskova'yı kınarken ve ekonomik baskıları artırırken, Kiev'e çok yönlü siyasi, mali ve silah desteğini gündeme getirdi.