Ukrayna'dan İran'a İHA Tepkisi

Ukrayna'dan İran'a İHA Tepkisi

Ukrayna, Rusya'ya İHA tedariki nedeniyle İran ile ilişkilerini düşürdü

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Ukrayna, İran ile diplomatik ilişkilerini düşürdü ve İran büyükelçisinin Tahran'ın Rusya'ya insansız hava aracı tedariki konusundaki akreditasyonunu geri çekti.

Ukrayna askeri güçleri dün Odesa limanı yakınlarında deniz üzerinde dört İran yapımı 'kamikaze' Shahed-136 insansız hava aracını (İHA) düşürdü ve aylar önce Tahran'ın işgaline yardımcı olması için Moskova'ya insansız hava araçları tedarik ettiğini doğruladı .

Açıklamanın ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, İran'ın Rusya'ya İHA tedarik etmesini kınadı ve Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, "Rusya'ya Ukrayna'ya karşı savaş başlatmak için silah tedarik etmek, Ukrayna arasındaki ilişkilere ciddi bir darbe vuran düşmanca bir eylemdir dedi

Bakanlık, Kiev'in böyle bir "dostça olmayan eyleme" yanıtının "İran büyükelçisini akreditasyonundan mahrum etmek ve ayrıca Kiev'deki İran büyükelçiliğinin diplomatik personelinin sayısını önemli ölçüde azaltmak" olduğunu duyurdu.

İran büyükelçisi Manuçehr Mouradi şu anda ülkede bulunmadığından, bu mesaj büyükelçi vekiline iletildi.

Tahran'ın Moskova'ya insansız hava aracı tedariki doğrulandığına göre, yabancı bir ülkenin bilinen ilk örneği ve Rusya'ya Ukrayna'yı işgal etmesi için yardım sağlayan müttefik. Kremlin daha önce Çin'den yardım istemişti ancak bu talebin sonucu bilinmiyor.

Öte yandan ABD, Türkiye ve İngiltere'den drone'lar da dahil olmak üzere çok sayıda ülke Ukrayna'ya askeri yardım ve silah sağladı.

Uluslararası toplumun çoğu, devam eden işgali nedeniyle Rusya'yı tecrit etmeye devam ederken, İran İHA'larını satın alması, Tahraniran'ın daha önce yalnızca ekonomik ve ticaret sektörlerini desteklemek için kalmasından sonra, iki ülke arasındaki büyüyen bağların sinyalini veriyor.

İran dronlarının düşürülmesinin ardından, Ukrayna cumhurbaşkanının danışmanı Mykhailo Podolyak, "Yıllarca süren yaptırımlar, izolasyon, iğrenç bir itibardan sonra - İran'ın seçkinleri hala medeniyetin dibinden nasıl yükseleceğini anlayamadı" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı