Türkiye, Suriye ile Sınır Kapılarını Açtı

Türkiye, Suriye ile Sınır Kapılarını Açtı

Türkiye, Suriye ile sınır kapılarını açtı / İlk Türk yardım konvoyu İdlib ve Halep yolunda

Suriye'deki bir sınır kapısını yeniden açarak depremzedelere doğrudan on yıllık çatışmalardan sonra Beşar Esad'ın kontrolündeki bölgelere yardım göndermek için müzakerelerde bulunduğunu söyledi.

Reuters haber ajansına atıfta bulunan ISNA'ya göre yetkili, Türkiye'nin Suriye muhalefetinin kontrolü altında İdlib bölgesine bir sınır daha açmayı düşündüğünü söyledi.

2011'de iç savaşa yol açan gelişmeler ve milyonlarca Suriyelinin Türkiye'ye doğru yerinden edilmesinin ardından Türkiye ve Suriye diplomatik ilişkilerini kesti. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan isyancıları destekledi ve Türk birliklerini Suriye'nin kuzeyine gönderdi. Ancak yaklaşık 12 yıl süren bu çatışmanın ardından Aralık ayında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a görüşme teklifinde bulundu ve savunma bakanları görüşmeler yaptı.

Konuya aşina bir Türk yetkili, Türkiye'nin Hatay ilinden Akdeniz'deki Lazkiye vilayetinin Suriye hükümetinin kontrolündeki kısmına sınır kapısının yeniden açılabileceğini söyledi. Pazartesi günü meydana gelen ve her iki ülkede de 21.000 kişinin hayatını kaybettiği büyük deprem, sınırın her iki yakasındaki bu iki ili de ciddi şekilde etkiledi.

İsmini vermek istemeyen bu yetkili, “Öncelikle Yayladaghi-Kassab sınır kapısının yeniden açılması planlanıyor. Oradan gönderilen yardımlar doğrudan Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelere gidiyor. Suriye muhalefetinin kontrolündeki İdlib bölgesine yardım taşınmasına yardımcı olmak için başka bir sınır kapısı açılabilir.

Yetkili, "Yardımın İdlib'e ve BM yardımının depremden tamamen harap olan bölgelere ulaşmasına izin verecek başka bir geçişin açılması için görüşmeler ve planlar devam ediyor" dedi.