Türkiye genelinde İsrail'e kınama ve protestolar

Türkiye genelinde İsrail'e kınama ve protestolar

İsrail'in günlerdir savunmasız Gazze halkının üzerine yağdırdığı bombalara karşı bütün dünya sessizliğini koruyor. Türkiye'de ise bazı sivil toplum kuruluşları ise saldırıları kınadı

İsrail'in Gazze'ye yönelik günlerdir devam eden saldırılarına bütün dünya sessiz kalırken Türkiye'den de çok az sayıda tepkiler yükseliyor. Bazı sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan açıklamalarda İsrail'in saldırıları kınanırken, bazı örgütler de protesto gösterileri düzenledi. 

MÜSİAD ŞİDDETLE KINADI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, İsrail'in Gazze'ye yönelik yapmış olduğu "saldırı ve zorbalığı" şiddetle kınadı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Nail Olpak, İsrail Devleti'nin Gazze'ye yönelik yapmış olduğu "insanlık dışı saldırılara" ilişkin açıklama yaptı. MÜSİAD olarak, öncelikle dünyanın neresinde, kim tarafından yapılırsa yapılsın ve gerekçesi her ne olursa olsun, her türlü zulmün bir "insanlık suçu" olduğuna inandıklarını belirten Nail Olpak yaptığı açıklamada, "Bu bağlamda "masum bir insanı öldüren bütün bir insanlığı öldürmüş gibidir' ayetine inancımızdan hareketle, Ramazan'ı idrak ettiğimiz şu günlerde, İsrail'in Gazze'ye yönelik yapmış olduğu zorbalığı ve şiddeti kınıyoruz. Gerekçesi her ne olursa olsun, kim tarafından yapılırsa yapılsın, her türlü zulmün bir insanlık suçu olduğuna inanıyor, devlet eliyle yapılan zorbalık ve şiddetin de bir an önce durdurulması ve bu acıyı durdurmaya yönelik bütün adımların biran önce atılması gerektiğine inanıyoruz" ifadelerine yer verdi.

ASKON'DAN İSLAM ÜLKELERİNE SESSİZLİK TEPKİSİ

ASKON da İsrail’in Gazze’ye yönelik haksız saldırılarına karşı bir bildiri yayınlayarak saldırıları kınadı. 

Bildiride, "Bu mübarek ramazan günlerinde orada yaşayan Müslüman insanlara karşı yürütülen bu sistematik yıldırma politikalarını ve uygulamalarını şiddetle kınıyor ve İsrail’in bu tutumunu lanetliyoruz. Ey İsrail, Uluslararası kurumlardan ve güçlerden aldığın destek ve bulduğun yüzle mazlum insanlara karşı yürüttüğün bu zulüm için artık geri sayım başlamıştır. Artık senin yaptıkların yanına kar kalmayacaktır. Ona destek veren küresel kuruluşlar, sizlerde bu yaptıklarınızdan utanacaksınız. Hakkaniyetli davranışa bir gün sizlerde muhtaç olacaksınız. Hiç şüphesiz bu gücünüz her zaman sizinle olmayacaktır. Kendinizi güçlü gördüğünüz konumda hakka ve hukuka iltifat etmeyen bu tavrınız, zulmün bir gün size dönmesini çağırmaktadır. Yol yakınken daha insani tavırlar takınmalısınız."

İslam ülkelerinin sessizliğine de tepki gösterilen bildiride, "İslam ülkelerinin liderleri, en azından surat asma hakkınızı kullanamaz mısınız? Mısır darbesinin İsrail’e vermiş olduğu eşsiz destek, onun için tarihe geçen kara leke olarak kalacak ve asla silinmeyecektir. Bunu insanlık vicdanı da Müslüman kalbide asla affetmeyecektir.Yoksa Ortadoğu’da kasıtlı olarak çıkarılmış olan yeni kargaşanın böyle bir zulmü perdelemek gibi bir görevi de mi vardı? Kim ne yaparsa yapsın, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak ve mazlumların sesi de bir yerlerden mutlaka duyulacaktır. Bu zulümler ortadan kalkacaktır. Filistinli kardeşlerimize sabır ve metanet dilerken, zalim İsrail’e de lanet beddualarımızı iletiyoruz." denildi.

İHH İNSANİ YARDIM VAKFI

İHH İnsani Yardım Vakfı'nın yurt içindeki birçok şubesi tarafından düzenlenen basın toplantılarıyla İsrail'in saldırıları kınandı.

ADIYAMAN

İHH'nın öncülük ettiği ve bazı sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği basın açıklamasında İsrail’in Gazze’de yaptığı vahşet protesto edildi. Demokrasi Parkı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında ellerinde dövizler ile slogan atan grup İsrail’i protesto etti. İHH gönüllüleri ve Adıyaman İnsani Yardım Derneği tarafından gerçekleştirilen protesto gösterisine Mavi Marmara Şehidi Fahri Yaldız’ın annesi Zeliha Yaldız’da katıldı.

MALATYA

İHH İnsani Yardım Vakfı Malatya Şube Başkan Yardımcısı Mehmet Haskul, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki göstererek, “Yaşanan vahşet karşısında başta Türkiye olmak üzere, İslam dünyasını harekete geçmeye çağırıyor ve saldırıların durdurulması konusunda uluslar arası bir baskı oluşturulmasını talep ediyoruz” dedi.

GÜMÜŞHANE

Gümüşhane İHH Şube Başkanı Selim Nas, Filistin topraklarının yine kan ağladığını belirterek, dünyanın en büyük açık hava hapishanesi konumundaki Gazze’de katliam yapıldığını söyledi.

KONYA

Konya’da İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) ve Anadolu İnsani Yardım Derneği (AYDER), İsrail'in Gazze'ye yönelik düzenlediği hava operasyonları nedeniyle İslam dünyasını harekete geçmeye çağırdı.
İsrail’in kayıp olduğunu iddia ettiği üç yerleşimcinin cesedinin bulunmasından sonra Filistin genelinde başlattığı operasyonlara devam etmesine tepkiler sürüyor. Konya İHH-AYDER de düzenlediği basın toplantısıyla Filistin’de yaşanan zulme dikkat çekti.

KAYSERİ

MAZLUMDER Kayseri Şubesi, İsrail'in saldırılarını protesto gösterisi düzenledi. Şube Başkanı Ahmet Taş, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara ilişkin, ""Gazze ve Filistin'deki analar gözyaşı döküyor, babalar ah ediyor, çocukların feryadı yükseliyor. Unutmayın ki Allah'ın da bir hesabı var ve O'nun hesabı galip gelecektir" dedi.

MAZLUMDER üyesi bir grup, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak İsrail'in Filistin'e yaptığı saldırıları kınadı. Ellerinde Filistin bayrakları bulunan grup adına konuşan MAZLUMDER Kayseri Şubesi Başkanı Ahmet Taş, İsrail denilince akıllara, yakan, yıkan, kan döken, insanları yerinden yurdundan eden bir teşkilatın geldiğini söyledi.

"Devlet demeye dilimiz varmıyor" diyen Taş, "Çünkü devlet olmak bir sorumluluk ister. Halkına sahip çıkmayı gerektirir. İsrail 66 yıldan bu yana zorla ve kan dökerek Filistin topraklarını işgal ediyor. Onlara bir huzurlu gün göstermedi. Yüzlerce insanı mülteci, sığınmacı durumuna düşürdü. Bazen katliam yaparak çocukları bazen de yaşlıları acımasızca katlediyor" ifadelerini kullandı. 

Filistin'de hayatını kaybedenler için okunan Kur'an-ı Kerim'in ardından dua edildi. Grup olaysız dağıldı.

MARDİN

İHH Mardin Temsilcisi Mehmet Timurağaoğlu, İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırılar üzerine bir açıklama yaptı. Timurağaoğlu açıklamasında Gazze’de yaşananların bir katliam olduğunu belirtti ve İsrail’in saldırılarını kınadı.

GAZİANTEP 

İnsanı Yardım Derneği Başkanı Mehmet Emin Arslan, İsrail'in Filistin'e yaptığı hava saldırılarını kınadı. 3 İsrailli gencin faili meçhul cinayete kurban gitmesinin ardından, Filistin'in suçlu ilan edilerek hedef alındığını belirten Arslan, "İsrail işgal rejimi, boş bir alanda bulunan cesetlerin sorumluluğunu alelacele Filistinli Hamas'a atarak Filistin halkının üzerine bomba yağdırmaya başladı" dedi.

AK PARTİ KAYSERİ'DEN KINAMA

AK Parti Kayseri İl Gençlik Kolları da meydanda Filistin ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. İl Gençlik Kolları Başkanı Hüseyin Okandan, herkes görmezden gelip sırtını dönse de Türkiye'nin Filistin'e asla sırtını dönmeyeceğini ve her zaman yapılanları haykırmaya devam edeceklerini dile getirdi.

FURKAN VAKFI'NDAN KINAMA

İsrail'e bir kınama da Furkan Vakfın'dan geldi. İsrail'in Gazze'de yaptığı katliamlarla ilgili bir Alparslan Kuytul imzasıyla bir açıklama yapan Furkan Vakfı, saldırıları kınadı. Açıklamada İsrail’in saldırılarını lanetlediklerini belirten Kuytul, "İsrail’in bu alçakça saldırılarından onlar kadar Amerika ve Avrupa yani tüm Batı Devletleri sorumludur." dedi. 

Açıklamada şöyle denildi: "Ve asıl sorgulanması gereken bu zalimleri doğuran ve destekleyen Batı Medeniyeti’dir. Ayrıca Batılı devletlerle ilişkilerin bozulmaması için zulme sessiz kalan ve bu zalimlerle ilişkilerini normal bir şekilde sürdürenler de bu zulümden mesuldürler. Yapılan bu zulümlere karşı milyonlarca Müslüman’ı uyandırmadan ve eğitmeden gerçek bir mücadele yapabilmek mümkün olmayacaktır."

HDP DE İSRAİL'İN SALDIRILARINI KINADI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Başta Gazze olmak üzere Filistin kentlerine yönelik kapsamlı İsrail saldırıları sonucu çoğunluğu sivil olmak üzere 80 kişinin feci bir şekilde hayatını kaybetmesini ve 400'den fazla Filistinlinin yaralanmasını kaygı ve üzüntüyle karşılıyoruz. Filistin ve tüm Ortadoğu halklarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz" denildi.

HDP tarafından yapılan açıklamada İsrail saldırılarına uluslararası toplumun seyirci kalmasının kaygı verici olduğu belirtilerek, "Her ne sebeple olursa olsun sivillerin hedef alınması kabul edilemez. Özellikle de kullanılan silahların "yasaklı" kitle imha silahları olduğu yönünde gelen bilgiler dehşet verici olmakla birlikte, bu orantısız saldırılara karşı uluslararası toplumun seyirci kalması da ayrıca kaygı vericidir" ifadelerine yer verildi.