Tunus'ta Yeni Bir Diktatör Doğuyor

Tunus'ta Yeni Bir Diktatör Doğuyor

Said, "yanlış haber" yayan herkese 5 yıl hapis cezası veren bir kararname çıkardı

TERCÜMEHABER/TEVHİDHABER

Tunus Cumhurbaşkanı Kais Saied Cuma günü internette "yanlış haber" veya "söylenti" yayan herkese beş yıl hapis ve ağır para cezası uygulayan bir kararname yayınladı.

Resmi Gazete'de yayınlanan kararnamede, "İletişim ağlarını ve bilgi sistemlerini kasıtlı olarak yanlış bilgi veya dedikodu üretmek, teşvik etmek, yaymak veya iletmek için kullananlara beş yıl hapis ve 50.000 Tunus dinarı (15.500 Euro) para cezası öngörülüyor. "

Kararname, bu eylemleri vatandaşlar arasında “başkalarına saldırmak, kamu güvenliğine zarar vermek veya panik yaymak amacıyla” yapanları hedef alıyor. Kararnameye göre, hedef kamu görevlisi ise ceza "iki katına" çıkıyor.

İnternetteki aktivistler, yetkililerin medyayı susturmak veya muhalifleri susturmak için kullanabileceğini savunarak, yayınlandıktan hemen sonra kararnameyi eleştirdi.

Birçok yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşu, Tunus devrimlerinin çıkış yaptığı ülkede demokrasiyi istikrarsızlaştıran bir hareketle Başkan Kais Saied'in 25 Temmuz 2021'de iktidara gelmesinden bu yana, Tunus'taki özgürlüklerin “gerilenmesinden” duydukları üzüntüyü dile getirdiler.