TÜFE yüzde 20'ye dayandı, dolar fırladı

TÜFE yüzde 20'ye dayandı, dolar fırladı

Naci Ağbal'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı müşaviri olmasıyla 9,46 seviyelerine kadar inen, sabah saatlerinde de 9,64'ün üzerini gören dolar/TL, enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından gün içinde 9,78 seviyesinden döndü.

Haftaya düşüşle başlayan dolar/TL, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevinden 20 Mart’ta Cumhurbaşkanlığı Kararı ile alınan Naci Ağbal'ın Hazine ve Maliye Bakanlığında bakanlık müşaviri olmasının ardından 9,46'ya kadar düştü.

Ancak Ağbal'a ilişkin durumun rutin bir uygulama olduğunun anlaşılması sonrasında kur yeniden 9,60 seviyelerine çıktı. Dolar/TL bu sabah 9,64'ün üzerini gördü.

Gün içinde 9,78'den döndü

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı ekim enflasyonunun beklentilerin altında kalması nedeniyle Merkez Bankası’nın 18 Kasım’da faiz indirimi konusunda daha rahat davranabileceği düşüncesi TL cinsi varlıklara olumsuz yansıdı.

Dolar/TL yüzde 20'ye yaklaşan enflasyonun da etkisiyle güne başladığı 9.623'lü seviyelerden 9,7726'ya kadar yükseldi.

Kur şu an 9,6846'dan işlem görüyor.

Borsa da yüzde 3'e yaklaşan kayıpla 1.491 seviyesine kadar geriledi.

Tüfe yüzde 20'ye dayandı

TÜİK, ekim ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Buna göre tüketici fiyat endeksi önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,89 arttı.

Aylık bazda artış yüzde 2,39 olarak kaydedildi. Ekimde üretici enflasyonu ise yıllık yüzde 46,31 oldu. Böylelikle yıllık üretici enflasyonunda Haziran 2002'den bu yana en yüksek seviye izlendi. Rakamlar tüketici ve üretici enflasyonu arasındaki makasın da rekor seviyeye yükseldiğini gösterdi.(Ajanslar)