The Wall Street Journal : Rusya Ve İran İHA Fabrikası Kuruyor

The Wall Street Journal : Rusya Ve İran İHA Fabrikası Kuruyor

Amerikalı yetkililer, üst düzey bir İran delegasyonunun, İran insansız hava araçlarının üretimi için bir fabrikanın inşası için planlanan alanı ziyaret etmek üzere Ocak ayı başlarında Rusya'ya gittiğini iddia ediyor.

American Wall Street Journal'ın Pazar günü ABD'li yetkililerden alıntı yaptığına göre, Rusya ve İran en az 6.000 İran insansız hava aracı üretecek yeni bir fabrika kurmayı planlıyor .

Yetkililer, Rusya'da kurulacak yeni fabrikanın "Tahran ile Moskova arasında gelişmekte olan askeri ittifakın bir parçası" olduğunu değerlendirerek, "yüksek rütbeli bir İran heyetinin Ocak ayı başlarında Rusya'ya giderek fabrikanın bulunduğu yeri ziyaret ettiğini" kaydetti.

Yetkililer, İran heyetine Devrim Muhafızları Havacılık ve Uzay Araştırmaları ve Kendi Kendine Yeterlilik Cihad Örgütü başkanı Tuğgeneral Abdullah Mehrabi ve İran'ın Kudüs Havacılık Endüstrisi CEO'su Qassem Damavandian tarafından yönetildiğini doğruladı. Devletler, insansız hava araçlarının geliştirilmesi ve üretilmesinin anahtarı olduğunu söylüyor.

Yetkililer, yeni insansız hava aracı fabrikasının Rusya ile İran arasındaki milyar dolarlık anlaşmanın bir parçası olduğunu da sözlerine ekledi ve Moskova'nın "Ukrayna'daki savaş alanında ele geçirdiği silahları Tahran'a sağladığını" kaydetti.


Gazeteye göre, Rus ve İranlı yetkililer anlaşmayı Kasım ayı başlarında Tahran'da yaptıkları görüşmede kesinleştirdiler. Konuya yakın üç yetkiliye göre iki ülke, üretimin aylar içinde başlamasına olanak sağlayabilecek kilit tasarımları ve bileşenleri devretmek için hızla ilerliyor.

Yetkililer, anlaşmanın tam olarak gerçekleştirilmesi halinde, Moskova'nın Ukrayna'da bocalayan askeri harekatına zaten çok önemli destek sağlamış olan Rusya-İran ittifakının daha da derinleşmesini temsil edeceğini söylediler.

Rusya, kendi montaj hattını alarak, son haftalarda Ukrayna'daki krizin karakterini değiştiren nispeten ucuz ve oldukça yıkıcı silah sistemleri stokunu önemli ölçüde artırabilir.

Ayrıca okuyun: "İran Şura Konseyi": Kiev'i destekleyen Batı cephesine katılmayacağız

Ancak bu iddialar Tahran ve Moskova tarafından defalarca reddedildi ve İran Dışişleri Bakanlığı bu suçlamaların "temelsiz" olduğunu doğruladı ve bunların " Tahran'a karşı Amerikan propaganda savaşının bir parçası " olduğunu vurguladı .

Daha önce Washington, Londra ve İsrail işgal varlığı , Rusya ile İran arasında artan işbirliğinden endişe duyduklarını ve bunun sonunda tam bir savunma ortaklığına dönüşmesinden korktuklarını dile getirmişlerdi.