Terör Örgütü El Kaide'den Yemen İtirafı

Terör Örgütü El Kaide'den Yemen İtirafı

Terör örgütü El Kaide'nin Yemen'deki yapılanmasının lideri Halid Batarfi Yemen hakkında İtirafta bulundu

Arap Yarımadası El Kaidesi (AYEK) lideri Halid Batarfi, Suudi Arabistan ile İran arasındaki uzlaşıya ilişkin açıklamada bulundu.

Batarfi yayınladığı video mesajda bölgedeki son gelişmelere değinerek Suudi Arabistan'ın Yemen'de izlediği politikaları değerlendirdi. AYEK lideri, Suudi Arabistan'ın Yemen'de başarısız olduğunun altını çizdi.

"Suudi Arabistan Yemen'de başarısız oldu"

Batarfi, Suudi Arabistan'ın "Yemen'deki tüm askeri müdahalelerine, sivillerin kanını akıtmasına ve İslam ümmetinin malını burada harcamasına rağmen Husilerle masaya oturduğunu" söyledi.

AYEK lideri Batarfi, "Suudi Arabistan'ın yürüttüğü savaşın başarısızlıkla sonuçlandığını ve net bir şekilde Şiilerin önünde yenilgiyi kabul ettiklerini" savundu.

"Suudi Arabistan'ın Yemen'deki savaşa 350 milyar dolarlık devasa bir meblağ harcadığının" altını çizen Batarfi, "Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın savaşın başında savaşı birkaç haftada bitireceğine dair yalan vaatlerde bulunduğunu" kaydetti.

Batarfi, "Yemen'de İran destekli Husilere karşı verilen mücadelenin İslam dini için olduğunun ve bu mücadelenin devam etmesi gerektiğini" söyledi. AYEK lideri, Arap Yarımadası'ndaki ve Yemen'deki Müslümanları "bu savaşa destek vermeye" çağırdı.

AYEK lideri Batarfi, "Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Yemen'e müdahale etmemiş olsaydı ülkedeki Sünnilerin şimdiye dek Husileri çoktan mağlup etmiş olacağını" savunarak, "bu müdahalenin Husilerin güçlenmesiyle sonuçlandığını" ifade etti. Batarfi, "ABD'nin desteğine rağmen Suudi Arabistan ve BAE'nin Husileri mağlup edecek askeri kapasiteye sahip olmadığının" altını çizdi. Batarfi, Suudi Arabistan ve BAE'yi "ifsat edici" olarak nitelerken "bu güçlerin faaliyetlerinin başarıya ulaşmamasının doğal olduğunu" dillendirdi.

İran ile Suudi Arabistan son yıllarda görüşmelerini hızlandırmış, bu kapsamda 2016 yılından bu yana süren diplomatik krizin sona erdirilmesine ve karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılmasına karar verilmişti.

İran ve Suudi Arabistan yönetiminin normalleşmesiyle birlikte Suudi tarafı Yemen'de kalıcı ateşkes tesis etme çabalarına girişti ve Husilerle görüşmeler gerçekleştirmeye başladı.