Tekfirici Örgüt Üsse Saldırıdı

Tekfirici Örgüt Üsse Saldırıdı

Eş-Şebab, Somali'deki Afrika Birliği üssüne saldırdı

Mogadişu: Cuma günü, aşırılık yanlısı tekfirci terörist örgüt Eş-Şebab, gücün açıkladığı gibi, başkent Mogadişu'nun yaklaşık 120 km güneybatısındaki Somali'deki Afrika Birliği gücünün bir üssüne saldırı düzenledi,

Başkent Mogadişu'nun 120 km güneybatısında bulunan Bulo Marer üssünü hedef alan saldırıyı, 2007'den beri uluslararası toplum tarafından desteklenen federal hükümetle savaşan El Kaide bağlantılı El Şebab grubu üstlendi.

Somali'deki Afrika Birliği gücü kısa bir açıklamada, gücün "güvenlik durumu değerlendirmesi yaptığını" açıklayarak "Polo Marer üssüne Cuma sabahı Eş-Şebab tarafından saldırı düzenlendiğini" söyledi.

Afrika Birliği gücü, üyelerini hedef alan saldırılardaki kayıplarını nadiren ortaya koyuyor.

Uganda ordu sözcüsü Felix Kulayji yaptığı açıklamada, Ugandalı birliklerin konuşlandığı bu üssün "bu sabah erken saatlerde" hedef alındığını doğruladı.

AFP'ye konuşan Somalili komutanlardan Mohamed Yero, "Bir intihar bombacısı, Afrika Birliği kuvvetlerinin üssünü hedef alan bombalı bir araç kullandı, ardından otomatik silahlarla çatışma çıktı ve teröristler geri çekilmek zorunda kaldı" dedi.

Ordu komutanı, "Şiddetli çatışmalar yaşandı ve Afrika Birliği güçleri ile Somali güçleri saldırganları püskürttü ve durum normale döndü."

Uganda, Burundi, Cibuti, Etiyopya ve Kenya'dan yaklaşık yirmi bin asker, polis ve sivili içeren Somali'deki Afrika Birliği gücü (ATMIS), Nisan 2022'de, 2007'den bu yana Al-Almanya ile savaşmak için konuşlandırılan Birleşmiş Milletler gücünün yerini aldı.


Üyelerinin 2011 ve 2012'de ülkenin ana şehirlerinden sınır dışı edilmesinin ardından, gençlik hareketi, güvenlik ve sivil hedeflere yönelik saldırılar düzenlediği geniş kırsal alanlarda sağlam bir şekilde mevzilendi.

Mayıs 2022'de hareketin militanları, kuzey Mogadişu'da Burundi ordusu tarafından kontrol edilen bir üsse büyük bir saldırı başlattı.

Somalili yetkililer ne de Afrika Birliği herhangi bir ölü sayısı bildirmedi, ancak Burundi askeri kaynakları AFP'ye 45 askerin öldürüldüğünü veya kaybolduğunu söyledi.

Mayıs 2022'de yeniden iktidara gelen Somali Devlet Başkanı Hassan Şeyh Mahmud, Eylül ayında Eş-Şebab'a karşı "topyekun savaş" ilan etmiş, Afrika Birliği gücü ve ABD hava saldırılarının desteğiyle askeri bir saldırı başlatmıştı.

Bu operasyonlar, ülkenin merkezinde yer alan iki eyalette geniş alanların geri alınmasını sağladı.

Ancak El Şebab militanları intikam için kanlı saldırılar düzenlemeye devam ediyor.

29 Ekim 2022'de Mogadişu'da beş yılın en ciddi saldırısında Mogadişu'da iki bombalı araç patlayarak 121 kişi öldü ve 333 kişi yaralandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, geçen Şubat ayında BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu bir raporda, 2022'nin 2017'den bu yana Somali'de en fazla sivil ölümüne tanık olunan yıl olduğunu söyledi.

Bu büyük ölçüde El-Şebab saldırılarından kaynaklanıyor.

Bu isyana ek olarak, Somali benzeri görülmemiş bir kuraklıkla karşı karşıya.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Norveç Mülteci Konseyi geçen hafta bir milyondan fazla Somalilinin kuraklık, çatışma ve sellerin "zehirli" bileşimi nedeniyle dört aydan uzun bir süre içinde ülkelerinde yerinden edildiğini söyledi.

Etiyopya ve Kenya da dahil olmak üzere Somali ve Afrika Boynuzu'ndaki komşu ülkeler, beş kıt mevsimden sonra kırk yılın en kötü kuraklığını yaşıyor, milyonları yoksulluk içinde bırakıyor ve mahsulleri ve hayvanları yok ediyor.

KAYNAK:TEVHİDHABER