Tan: Türk askeri Lübnan'a insani amaçla gidecek

Tan: Türk askeri Lübnan'a insani amaçla gidecek

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Türk askerlerinin, Lübnan'a birlik gönderme kararı alınması halinde bu ülkeye insani amaçla gideceğini vurguladı

Tan, haftalık basın toplantısında konuyla ilgili soru üzerine, hükümetin aldığı kararla TBMM'nin toplanmasının söz konusu olduğunu ve tezkerenin hazırlanmakta olduğunu hatırlattı. Bu tezkerenin hazırlıklarının ilgili makamlarla yapıldığına işaret eden Tan, "Burada bizim karar çıktığı takdirde gidecek birliğimizin hangi koşullarda görev yapacağı size çeşitli vesilelerle açıklanmıştır. Bunda bir değişiklik yoktur" diye konuştu.


Tan, açıklamalarına şöyle devam etti: "Çok kısaca üzerinden geçmek gerekirse, BM Güvenlik Konseyi kararı alınması gerektiğini vurgulamıştık. Bu arada herhangi bir grubun veya herhangi bir silahlı gücün silahsızlandırılması gibi bir faaliyete kesinlikle girmeyeceğimizi söylemiştik. Ayrıca orada mevcut tüm taraflarca kabul edilmemiz gerektiğini de vurgulamıştık. Bunlarda bir değişiklik olmamıştır.

Bu koşullarımız geçerliliğini korumaktadır ve altını çizerek söylüyorum; Şayet böyle bir karar alınırsa birliğimiz oraya insani amaçla gidecektir. Lübnan'a yardımcı olmak, Lübnan'ın yeniden yapılandırılmasını sağlamak, oradaki insanların tekrar normal yaşamlarına dönmelerini ve ülkelerinde huzur içinde yaşamalarını sağlayacak faaliyetlerde bulunacaktır birliğimiz."



PKK Özel Koordinatörü


ABD'nin PKK Özel Koordinatörü olarak eski orgeneral Joseph Ralston'u ataması ile ilgili soruları da cevaplandıran Namık Tan, daha önce de ifade ettiği gibi Türkiye'nin koordinatör atama kararını memnuniyetle karşıladığını bildirdiğini ve Türkiye'nin karşı bir atamasının elbette yapılacağını kaydetti.


Tan, Türk koordinatörü ABD'li koordinatöre muhatap bir kişi olacağını ve belirlendiğinde açıklayacaklarını söyledi. Tan, Ralston'un ABD'deki karmaşık bürokrasi yapı içerisinde müesseseler arasında zaman alan koordinasyonu sağlayacağını ve ilişkileri hızlandıracağını belirtti. Türk koordinatörün sivil ya da asker olabileceğini kaydeden Tan, koordinatörlerin sadece 'PKK'yla mücadeleyi öngören' bir görevi olacağını ifade etti. Diplomatik kaynaklar, ABD'nin atadığı PKK özel koordinatörünün PKK'yla görüşeceği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve böyle bir görüşmenin ABD yasalarına göre de suç olacağını söyledi. ABD'nin PKK ile görüşmek için bir koordinatör ataması yapmasının çok gerçekçi olmadığı ve bu tür görüşmelerin ABD tarafından başka kanallar vasıtası ile yapılabileceği belirtildi.


Türk koordinatörün ABD'li koordinatör gibi Dışişleri Bakanlığı'na bağlı mı olacağı yönündeki soru üzerine Tan, koordinatörün büyük bir ihtimalle Dışişleri Bakanlığı'na bağlı olacağını söyledi.


Askeri çevrelerin koordinatör atanmasına sıcak bakmadığı yorumlarını değerlendiren Tan, görüşlerini açıklarken devletin bütün kurumlarının görüşlerini ifade ettiğini vurguladı.


Tan, Irak'ın koordinatör atayacağını ilişkin kendisinde bir bilgi mevcut olmadığını sözlerine ekledi.


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'yi Türkiye'de görmek istemediği yönündeki açıklamalarının değerlendirilmesi istenmesi üzerine Namık Tan, kendisinin Cumhurbaşkanı'nın sözlerini asla yorumlayamayacağını ve asla böyle bir yetkisi olmadığını belirtti.


Türk savaş uçaklarının Kuzey Irak'ta PKK terör örgütü hedeflerini bombaladığı yönündeki haberleri değerlendiren Namık Tan, kendisinde böyle bir bilgi olmadığını ve bu haberlerin nereden kaynaklandığı bilinmeyen haberler olduğunu söyledi.


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün aynı tarihe gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretine mi eşlik edeceği yoksa Atina'ya mı gideceği sorusu üzerine Tan, Atina ziyaretinin resmi bir ziyaret olduğunu ve Başbakan Erdoğan'a refakat etmeyeceğini kaydetti