Taliban'dan Türkiye Açıklaması

Taliban'dan Türkiye Açıklaması

Taliban grubu sözcüsü Türkiye askeri güçlerinin bu ülkede varlıklarının devam etmesine tepki olarak Ankara'nın askeri güç yerine Afganisan'a uzman göndermesini istedi.

Taiban sözcüsü Zebihullah Mucahid bu grubun Türkiye ile ortak çıkarlara dayalı olarak iyi ilişkiler istediğini söyledi.
Taliban sözcüsü bu bağlamda yaptığı açıklamada "Türkiye'den savaş ve silahla Afganistan'a girmektense mühendisler, doktorlar, bilim insanları ve iş insanlarını getirmesini" istedi.

Mucahid, "Türkiye bizim kardeşimizdir ve onlarla bir çok ortak eski ilişkilerimiz var, fakat Türkiye'nin son 20 yıldaki tutumları uygun değildi, zira bu ülke NATO'nun bir parçası sayılıyor" vurgusunda bulundu.

Taliban sözcüsü yabancı askeri güçlerin Afganistan'da bulunmasının kabul edilemez olduğunun altını çizerek, her türlü yabancı gücün varlığını, Afganistan içişlerine müdahale olarak kabul ettiklerini belirtti.

Kabil havaalanının güvenliğinin Türkiye güçleri tarafından sağlanması haberlerine tepki gösteren Taliban sözcüsü şöyle dedi:
Uluslararası Kabil havaalanı ve diplomatik merkezlerin güvenliğinden Afganistan sorumludur ve Taliban ise yabancı askerlerin bu havaalanından çıkması ardından Türkiye güçlerinin burada güvenliği sağlama programlarına karşıdır.