Taliban'dan İran Açıklaması

Taliban'dan İran Açıklaması

Taliban: İran ile ilişkilerimizin bozulmasını istemiyoruz

İran sınır muhafız güçleri ile Taliban güçleri arasında son dönemde yaşanan çatışmaların ardından Taliban hükümetinin Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı, hükümetinin İran dahil komşu ülkelerle ilişkilerini bozmak istemediğini belirterek diplomatik çözüm çağrısında bulundu.

Arab News gazetesinin aktardığı I göre Taliban hükümetinin Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Hafız Ziya Ahmad, İran Sınır Muhafız Güçleri ile Taliban güçleri arasında son dönemde yaşanan çatışmaların ardından şunları söyledi: komşu ülkelerimiz zarar görecektir. İran dahil tüm komşu ülkelerden ricamız, bu sorunların diplomatik kanallardan çözülmesidir.
Bu Taliban hükümet yetkilisi devam etti:

Zia Ahmad'ın açıklaması, İran İslam Cumhuriyeti sınır muhafız güçleri ile Taliban güçleri arasında Cumartesi günü saat 11.00 sıralarında Hirmand kentindeki Sasoli karakolunda meydana gelen çatışmanın ardından geldi.


Bu çatışmanın ardından İpek Köprüsü, İran İslam Cumhuriyeti sınır muhafızları tarafından saat 12:20'den itibaren bu köprüde bir kamyonu durdurdu
İpek Köprüsü, Afganistan'ın Zaranj şehri ile İran'ın Malik sınırı arasındaki tek bağlantıdır. Bu köprünün yarısı İran toprakları, yarısı da Afganistan topraklarıdır. Büyük ipek köprü, Süt köyü civarındaki Hirmand nehri üzerinde yer alır ve bu köprü, İran ile Afganistan arasındaki önemli sınır kapılarından biridir.


Ayrıca Sistan ve Belucistan Sınır Muhafızları Bilgi Merkezi yaptığı duyuruda: Cumartesi öğleden önce Zabul Jan Barkaf Sınır Alayı sınır muhafızları, İran İslam Cumhuriyeti topraklarına girmeyi planlayan kimliği belirsiz silahlı kişilerle sıfır noktasında çatıştı. Sınırda karşılıklı ateş açıldı ve silahlı çatışma çıktı.
Bu çatışmada hudut muhafızları ağır ateş ve zayiat verme üstünlüğü ile onlara ciddi zarar verdi.

Kaynak:TEVHİDHABER