Taliban ve Amerika Birbirlerini  Suçladı

Taliban ve Amerika Birbirlerini Suçladı

Taliban ve Amerika, Doha anlaşmasının şartlarını uygulamamakla suçlanıyor

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Afganistan Talibanı ve ABD, Amerikan güçlerinin Afganistan'dan çekilmesini öngören Doha anlaşmasındaki taahhütlerini tam olarak yerine getirmemekle ilgili karşılıklı suçlamalarda bulundu.

Afgan hükümet sözcüsü Zabihullah Mücahid, ABD'yi Doha anlaşmasındaki iki "önemli hükmü" uygulamamakla suçladı

Mücahid Perşembe günü yaptığı basın açıklamalarında ABD'ye ülkesine yönelik yaptırımları kaldırması çağrısında bulundu.

Taliban Daha önce ülkesinin ABD ile yeni bir sayfa açmaya hazır olduğunu söylemişti.

Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Taliban'ın önceki taahhütlerinden geri çekilmesinin onunla ilişkileri normalleştirme sürecini "daha karmaşık" hale getirdiğini söyledi.

Yetkili, ülkesinin müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte herhangi bir normalleşmeye doğru ilerlemeden önce "Taliban"a Afgan halkı ve uluslararası topluma karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi için baskı yaptığını da sözlerine ekledi.

ABD'nin Taliban'ın terörle mücadele, insan haklarına saygı gösterme ve kimseyi dışlamayan ve Afganlara siyasi geleceklerini belirleme hakkı veren bir sistem kurma taahhütlerine bağlılığına olan arzusunu dile getirdi.

11 Ekim'de Katar, Washington ile Taliban liderliğindeki Afgan hükümeti arasında Doha'da gerçekleştirilen görüşmelerin "olumlu ve yapıcı" çıktılara ulaştığını açıklayarak, iki tarafın aralarındaki iletişimi önümüzdeki dönemde de sürdürme konusunda mutabık kaldığını kaydetti. .

Katar Haber Ajansı (QNA), ABD'den üst düzey yetkililerin Afganistan İslam Cumhuriyeti geçici hükümetinden bir heyet ile iki gün boyunca Doha'da bir araya geldiğini bildirdi.

Aynı zamanda ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Afgan Taliban ile Doha görüşmelerinin "açık sözlü ve profesyonel" olduğunu duyurdu.

ABD delegasyonunun güvenlik ve terör endişelerine odaklandığını, ABD vatandaşlarına ve diğer yabancı uyruklulara ve "Afgan ortaklarımıza" güvenli geçiş sağladığını söyledi.

"Taliban" hareketi, Ağustos 2021'in ortalarında ABD kuvvetlerinin geri çekilmesinin ardından ülkenin kontrolünü ele geçirdikten sonra Afganistan'da geçici bir hükümet kurdu.