Taliban Liderleri Al-Zawahiri Suikastine Yanıt Vermeyi Tartışıyor

Taliban Liderleri Al-Zawahiri Suikastine Yanıt Vermeyi Tartışıyor

Taliban liderleri Al-Zawahiri suikastına nasıl yanıt vereceklerini tartışıyorlar

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Afgan "Taliban" hareketindeki üç kaynak, hareketin liderlerinin Çarşamba günü, Kabil'de ABD'nin El Kaide lideri Ayman el-Zawahiri'yi öldürdüğünü söylediği bir ABD insansız hava aracı saldırısına nasıl yanıt verileceği konusunda tartışmalar yürüttüklerini söyledi.

ABD'li yetkililer, Pazar günü El Zevahiri'nin Kabil'de saklandığı bir binanın balkonunda dururken bir insansız hava aracından ateşlenen füzeyle öldürüldüğünü söyledi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, Washington'un Afganistan'ın yeniden "ABD'ye komplo kuran teröristler" için bir sığınak haline gelmemesini sağlamak için Afganistan'daki El Kaide'yi hedef almaya devam edeceğini doğruladı.

Yetkili, "Bu hafta yaptığımız gibi uyanık kalacağız ve gerekli tüm önlemleri alacağız." dedi.

ABD Başkanı "Joe Biden" yönetiminin "hareketin Amerikan çıkarlarını ilerletmeye yardımcı olabileceği zamanlarda Taliban ile uğraşmaya devam edeceğini" de sözlerine ekledi.

El Kaide'nin uzun süredir müttefiki olan grubun yetkilileri, insansız hava aracı saldırısını Pazar günü doğruladı, ancak hedeflenen evin boş olduğunu söyledi.

Halihazırda Kabil'de önemli bir konuma sahip olan bir Taliban lideri, "İHA saldırısına yanıt vermeleri gerekip gerekmediği ve buna karar verirlerse uygun yolun ne olduğu konusunda çok üst düzey toplantılar var" dedi.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, "iki gün boyunca üst düzey liderlik düzeyinde uzun tartışmalar yapıldığını" da sözlerine ekledi. Drone'nun füzesi tarafından hedeflenen evde "El-Zawahiri"nin bulunduğunu doğrulamadı.

Grup, bir yıl önce ABD destekli bir hükümeti mağlup ettikten sonra meşruiyetinin uluslararası olarak tanınmasını ve milyarlarca doları dondurulan fonların kilidini açarken, Taliban'ın yanıtının büyük yankıları olabilir.

Başka bir Taliban yetkilisi, üst düzey toplantıların yapıldığını doğruladı, ancak neyin tartışıldığını bilmediğini ve "El-Zawahiri"nin evde olduğuna inanmadığını söyledi.

kaynak | Reuters