Taliban Kadınların Yardım Kuruluşunda Çalışmasını Yasakladı

Taliban Kadınların Yardım Kuruluşunda Çalışmasını Yasakladı

BM, Taliban'ın kadınları çalıştırma yasağından ek muafiyet istiyor

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Üst düzey Birleşmiş Milletler yetkilileri Çarşamba günü yaptığı açıklamada, dünya kuruluşunun Afganistan'daki Taliban hükümetinden insani yardım kuruluşlarında çalışan kadınların çoğuna uygulanan yasaktan daha fazla muafiyet istediğini söyledi.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Reuters'e son birkaç gündür Kabil'de yetkililerle yaptığı görüşmelerde mesajının "Yasağı kaldırmamıza yardım edemiyorsanız, izin vermemiz için bize muafiyet verin" olduğunu söyledi. kadınlar çalışacak."

Geçen ay, Taliban yetkilileri çoğu kadının insani yardım kuruluşlarında çalışmasını ve ayrıca Mart ayında kız öğrencilerin okula gitmesini engelledikten sonra kız öğrencilerin üniversitelere gitmesini yasakladı.

Geçen hafta Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı "Amina Mohammed" tarafından yapılan ziyaretin ardından "Griffiths" olarak Afganistan'a gitti.

Griffiths, sağlık ve eğitim alanlarında yasaktan bazı muafiyetler getirildiğini, tarım alanında da muafiyet olabileceğine dair emareler duyduklarını söyledi.

Ancak ülkenin en zorlu insani krizi sırasında ciddi hastalıkları ve yetersiz beslenmeyi önlemek için beslenme, su ve sanitasyon hizmetlerine öncelik vererek daha fazlasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

"Geçtiğimiz günlerde yetkililerle yapılan görüşmelere dayanarak, önümüzdeki haftalarda STK'ların daha fazla alanda işçi istihdam etmesine izin verecek bir dizi yazılı kılavuz taslağı hazırlamayı umuyor" diye ekledi.

Griffiths "Önümüzdeki birkaç hafta, insani yardım topluluğunun hayatta kalıp kalamayacağını ve üzerine düşeni yapıp yapamayacağını görmek için kesinlikle çok önemli" diye ekledi.

Amina Muhammed geçen hafta yaptığı ziyarette, ülkenin güneyindeki Taliban kalesi Kandahar şehrinde yasak emirleri veren liderlik konseyi olan Şura Konseyi ile bir araya geldi. Bir sonraki yasağın "uluslararası örgütlerden ve büyükelçiliklerden yabancı kadınları" hedef alabileceğine dair endişeler olduğunu söyledi.