Taliban : Birleşmiş Milletler İslamla Alay Ediyor

Taliban : Birleşmiş Milletler İslamla Alay Ediyor

"Taliban" hareketi, Afganistan'daki İslami ceza sistemi ve uygulamasına ilişkin Birleşmiş Milletler ve Batılı ülkeler tarafından yapılan açıklamaları kınıyor ve kınıyor.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Bugün Cumartesi günü Afgan "Taliban" hareketi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve Batılı ülkelerin temsilcilerinin İslami ceza sistemi ve Afganistan'daki uygulamasına ilişkin açıklamalarını "İslam diniyle alay" olarak değerlendirerek kınadı. "

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Afganistan İslam Emirliği, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü ve Batılı ülke temsilcilerinin İslam Ceza Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin cezayı tarif eden açıklamalarını esefle karşılamaktadır.

Afganistan'ı Ağustos 2021'den bu yana yöneten Taliban hareketi, geçen Çarşamba günü Logar vilayetinde hırsızlık ve ahlaki suçlarla suçlanan üçü kadın da dahil olmak üzere 14 kişiyi alenen infaz etti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği kendi payına, "Taliban" yetkilileri tarafından gerçekleştirilen aleni kitlesel kırbaçlamaları kınadı ve bedensel cezanın bir tür işkence olduğunu göz önünde bulundurarak bu "iğrenç" ceza biçiminin derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Afganistan'daki Birleşmiş Milletler, Taliban yetkililerini "anlamlı ve sürdürülebilir barışı tesis etme çabalarının hayati bir parçası olarak kadına yönelik şiddeti ve kadın haklarının daha geniş çapta bozulmasını sona erdirmek" için acil adımlar atmaya çağırdı.

"Taliban" hareketi, ABD ve NATO güçlerinin ülkeden çekilmesiyle aynı zamana denk gelen 15 Ağustos 2021'de Afganistan'da iktidarı ele geçirdi.

"Taliban", hareketin savaşçıları Kabil'e varmadan önce fazla direnişle karşılaşmadan ülkeyi terk eden Başkan Eşref Gani'ye sadık bir önceki hükümetin dağılmasının ardından ülke işlerini yürütmek için geçici bir hükümet kurdu.

Dünya ülkeleri, bugüne kadar "Taliban"ın kurduğu hükümeti, başta kadın ve azınlıkların özgürlüklerinin ve haklarına saygı gösterilmesi olmak üzere birçok şartı yerine getirmesi ve Afgan hükümetinin devleti koruması şartıyla tanımadı.

Kaynak:Haber Kaynağı