Suudi Heyetin Girişinde Okunan Ayet Gündem Oldu
İran Dini Lideri Ali Hamaney’in Tahran’daki cenaze törenine katılan Suudi Arabistan heyetinin tören alanına girişi sırasında Âl-i İmrân Suresi’nin 13. ayetinin okunması dikkat çekti.
ABD-İsrail'in İran'a yönelik saldırılarının ilk günlerinde hava saldırısıyla şehid edilen dinî lider Ayetullah Seyyid Ali Hamaney'in cenaze töreninde her bir yabancı ülke heyeti için okunan ayetler dikkat çekti.
????️Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı "Cevdet Yılmaz"ın, Veda Salonu'nda hazır bulunarak İslam Ümmetinin şehit ve yüce lideri Hazreti Ayetullah Seyyid Ali Hüseyni Hamaney'in (Allah onun pak ruhunu mukaddes kılsın) pak naaşına saygı duruşu.#AyağaKalkmalı #ŞehitHamaney pic.twitter.com/XcrMroXIbv
— Ayetullah Seyyid Ali Hamanei (@tr_khamenei_ir) July 3, 2026
Türkiye'ye eleştiri
Törende Türkiye heyeti için okunan ayet de dikkat çekici oldu. Türk heyet için okunan Nisâ Suresi 95. ayette Diyanet İşleri Başkanlığı Meali'ne göre "Müminlerden, özür sahibi olmaksızın (cihattan geri kalıp) oturanlarla malları ve canlarıyla Allah yolunda cihad edenler bir olmaz. Allah, malları ve canlarıyla cihad edenleri, derece bakımından oturanlardan üstün kılmıştır. Gerçi Allah hepsine de güzellik (cennet) vadetmiştir; fakat mücahitleri, oturanlardan çok büyük bir ecirle üstün kılmıştır." deniyor.
Suudi Arabistan'a "Mekke müşrikleri" ayeti
İran Dini Lideri Ali Hamaney'in cenaze törenine gelen Suudi heyetine Al-i İmran Suresi'nin 13. Ayeti okundu:
— Conflict (@ConflictTR) July 4, 2026
Hiç şüphesiz karşı karşıya gelen iki toplulukta size bir âyet, bir işaret ve ibret vardır.
Onlardan biri Allah yolunda savaşıyordu, öbürü de kâfirdi ve… pic.twitter.com/jOK3S4OnCR
Suudi Arabistan heyeti için Âl-i İmrân 13. ayet (Bedir Savaşı ayeti) okundu. Ayet, "Allah yolunda savaşan bir topluluk" ile "kâfir topluluk" arasındaki karşılaşmadan bahsettiği için bu ayetin seçilmesi gündeme oturdu. Diyanet İşleri Başkanlığı Meali'ne göre ayette "Karşı karşıya gelen iki toplulukta sizin için bir ibret vardı. Bunlardan biri Allah yolunda savaşıyordu, diğeri ise inkârcı idi. Onlar, müminleri gözleriyle kendilerinin iki katı görüyorlardı. Allah dilediğini yardımıyla destekler. Şüphesiz bunda basiret sahipleri için büyük bir ibret vardır." deniliyor. Ayet, sayıca daha az olan Müslümanların, Allah'ın yardımıyla kendilerinden çok daha kalabalık olan Mekke müşriklerine karşı zafer kazanmasını örnek gösteriyor.
