Suudi Arabistan'dan 5 Milyar Dolar Geliyor

Suudi Arabistan'dan 5 Milyar Dolar Geliyor

5 milyar dolar değerinde.. Suudi Maliye Bakanı birkaç gün içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda mevduat açıklayacak

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Suudi Maliye Bakanı Muhammed Al-Jadaan, 7 Aralık 2022 Çarşamba günü, Krallığın birkaç gün içinde Türkiye Merkez Bankası'na 5 milyar dolarlık mevduat yatıracağını söyledi.

Bakan, gazetecilere bunun yakında gerçekleşeceğini, kararın Suudi Arabistan ile Türkiye arasında alındığını belirterek, kalan detayların konuşulduğunu ve birkaç gün içinde mevduatın gerçekleşebileceğini belirtti.

Ayrıca, Riyad'ın Ankara ile ilişkilerinde önemli bir gelişme olduğunu ve Krallığın Türkiye ve diğer ülkelerdeki yatırım fırsatlarını dört gözle beklediğini belirtti.


Haziran 2022'de Türkiye ve Suudi Arabistan , Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldiği Ankara ziyaretinin sonunda, aralarında yeni bir işbirliği dönemi başlatma niyetlerini açıkladılar.

İki ülke tarafından yapılan ortak açıklamada, aralarındaki ticaret hareketini kolaylaştırmayı görüştükleri belirtilirken, açıklamada Türkiye'nin Suudi yatırım fonlarını yeni Türk şirketlerine yatırım yapmaya davet ettiği belirtildi.

İki ülke, Suudi-Türk Koordinasyon Konseyi'nin çalışmalarını harekete geçirmek ve ortak çıkarları ilgilendiren konularda işbirliği düzeyini yükseltmek ve ayrıca "savunma işbirliği alanlarında aralarında imzalanan anlaşmaları bir anlamda harekete geçirmek" konusunda da mutabık kaldı. iki ülkenin çıkarlarına hizmet eden ve bölgenin güvenlik ve istikrarının sağlanmasına katkı sağlayan bir anlayıştır."

Ortak açıklamada ayrıca, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın "bölgede istikrar ve barışı desteklemek için bölgesel konularda istişare ve iş birliğini derinleştirme kararı aldığı" belirtildi.

Taraflar, sivil havacılık otoriteleri arasındaki işbirliğini güçlendirmenin ve uçuş sayısını artırmanın önemini teyit etmenin yanı sıra, turizm alanında işbirliğinin ve iki ülke arasındaki hareketinin geliştirilmesinin önemini de vurguladılar.

Suudi Basın Ajansı'na (SPA) göre, iki ülke arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 103 milyar riyali, geçen yıl (2021) Suudi Arabistan'ın Türkiye pazarına yaptığı ihracatın hacmi yaklaşık 16,1 milyar riyali buldu. ve Türkiye'nin Suudi pazarına yaptığı ithalat 486 milyon olarak gerçekleşti.