Suudi Arabistan'a Normalleşme Baskısı

Suudi Arabistan'a Normalleşme Baskısı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Suudi Arabistan'ı ziyaret eder ve Veliaht Prensi ile görüşütü

Üst düzey bir güvenlik yetkilisi Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Suudi Arabistan'ı ziyareti sırasında Suudi Arabistan ile ilişkileri normalleştirme girişimlerinde ilerleme kaydetmeyi umduğunu söyledi.
İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, Reshet 13 News'e yaptığı açıklamada, "Ziyaretinde bir atılım gerçekleştirme konusunda çok iyimseriz."


Hanegbi bu hafta Cumartesi günü Suudi Arabistan'a uçacak olan meslektaşı Sullivan ile görüştü.
Hanegbi, Sullivan'ın muhtemelen Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile görüşeceğini söyledi.

Suudi liderler ile Netanyahu arasında bir telefon görüşmesi şeklinde bir atılımın olup olmayacağı sorusuna Hanegbi, "Suudi ve İsrail liderleri arasında telefon görüşmesinden daha fazlası olduğunu söyleyenler var. Ancak önemli olan ABD'nin İsrail ile ilişkileri ve barışı normalleştirmek için İbrahim Anlaşmaları'na Suudi Arabistan'ı da katan bir hamleye öncülük etmesidir. Bu gerçekleşirse tarihi bir dönüm noktası olur” dedi.


Suudi Arabistan, İbrahim Anlaşmalarını onayladığını gösterdi, ancak ilişkileri normalleştiren ülkeler örneğini takip etmedi ve önce Filistin'in devlet olma özlemlerinin ele alınması gerektiğini söyledi.


Ancak, Riyad'ın ABD Başkanı Joe Biden ile gergin ilişkileri, Krallık ile bölgesel rakibi İran arasındaki ilişkilerin yeniden kurulması ve aşırı sağcı Netanyahu hükümetinin kurulması nedeniyle bu tür olasılıklar üzerinde şüpheler var.


ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Perşembe günü ABD'nin Orta Doğu'daki stratejisiyle ilgili yaptığı bir konuşmada, Suudi liderler ve Hintli ve BAE'li yetkililerle görüşmek üzere "bu hafta sonu" Suudi Arabistan'a gideceğini söyledi.


Sullivan, "Washington Yakın Doğu Politikası Enstitüsü" (Yakın Doğu Politikası Enstitüsü) adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, "Bu hafta sonu liderleriyle görüşmek için Suudi Arabistan'da olacağım," dedi. Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile görüşeceğini ima etti.



İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Beyaz Saray'a davet edilip edilmeyeceğine ilişkin soruya, "Açıklanması gereken bir ziyaret olduğu zaman yaparız" yanıtını verdi.
Sullivan, eski Başkan Donald Trump'ın kararının "ölümcül bir hata" olduğunu düşünerek, Washington'un Tahran'ın nükleer silah edinmesini engellemek için elinden gelen her şeyi yapacağını yineledi.

Kaynak: TEVHİDHABER