Suriyeli Mülteciler Lübnan'dan Ayrıldı

Suriyeli Mülteciler Lübnan'dan Ayrıldı

Suriyeli mülteci konvoylarının ilk partisi Lübnan'dan ayrıldı

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Suriye'ye gönüllü olarak dönmek isteyen yerinden edilmiş Suriyelilerden oluşan ilk grup, bugün, Çarşamba, Lübnan Genel Güvenliği gözetiminde Arsal'daki Wadi Hamid bölgesinden kasabalarına doğru yola çıktı.

İlk grup, Şam kırsalındaki Qalamoun bölgesinden bir dizi aileyi içeriyor. İkinci parti bu Ekim ayının sonunda başlatılacak ve ordudan ayrılanların, yedeklerden ayrılanların ve adları geçenlerin yanı sıra güvenlik ve adli kovuşturma yapanların tümünü kapsayacak.

    Lübnan'ın Arsal'daki Yerinden Edilmişler Bakanlığı'nın hukuk koordinatörü Suriyeli avukat Rana Ramazan, "Tüm Lübnan topraklarında açılan 17 gönüllü kamu güvenlik merkezinin, gönüllü olarak Suriye'ye dönmek isteyenler için hala talepler aldığını" söyledi.

    Lübnan Kamu Güvenliği Genel Müdürlüğü, tüm Lübnan topraklarında konuşlanmış bölgesel kamu güvenliği departmanlarına geri dönmek isteyenler için talep göndererek, Lübnan'dan Suriye topraklarına yerinden edilen Suriyelilerin gönüllü geri dönüşünü güvence altına almaya devam ediyor.

      Salı günü, Lübnan Kamu Güvenliği Direktörü Abbas İbrahim, yerinden edilen Suriyelilerin ülkelerine geri dönmesi için yeni bir konvoyun düzenlendiğini duyurdu ve yerinden edilen Suriyelilerin geri dönüşünün "gönüllü" olacağını belirtti.

      Şu anda Lübnan'da 2 milyon 80 bin Suriyeli mülteci var ve Lübnan Genel Güvenliği tarafından 2017'de geri dönme planının uygulanmasından bu yana gönüllü olarak ülkelerine dönen yaklaşık 540 bin Suriyeli var" dedi.

      Lübnan'dan Suriye'ye dönen Suriyeli mültecilerin konvoyları 2017'de başladı ve Corona pandemisinin yayılması nedeniyle 2019'un sonunda durdu.

      Lübnan , ekonomik ve yaşanmakta olan kriz ışığında Lübnan devletinin taşıdığı ekonomik yükü azaltmak için Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşünü kolaylaştırmak için ilgili uluslararası kuruluşlara sürekli çağrıda bulunuyor .