Sudan'da Son Gelişmeler

Sudan'da Son Gelişmeler

Sudan'ın başkentinde ateşkese rağmen çatışmalar yeniden alevlendi.

, Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri (RSF) paramiliter grubu arasında Cumartesi günü ateşkes anlaşmasına rağmen başkent Hartum'da yeniden çatışma çıktı .

Suudi Arabistan'da çatışan iki taraf arasındaki görüşmelerin ardından 22 Mayıs'ta rakipler arasında 7 günlük ateşkes yürürlüğe girdi.

Cuma günü Suudi Arabistan ve ABD, Sudan'da devam eden 7 günlük ateşkesin uygulanmasında iyileşmeye tanık olduklarını söylediler.

Ancak görgü tanıkları, Cumartesi günü Hartum'un batısındaki Mukrin mahallesinde ordu ile RSF savaşçıları arasında şiddetli çatışmaların patlak verdiğini söyledi.

Mukrin mahallesi, Hartum'u ikiz şehir Omdurman'a bağlayan iki ana köprünün yakınında yer almaktadır.

Başkentin çeşitli bölgelerinde de patlama ve uçan jet sesleri duyuldu. Yaralanma bildirilmedi.

Bu arada Sudan polisi emekli polisleri ve "silah taşıyabilenleri güce katılmak için yerel polise rapor vermeye" çağırdı.

Çağrı, Savunma Bakanlığı'nın emekli askerleri paramiliter grupla çatışmanın ortasında yeniden askere gitmeye çağırmasından bir gün sonra geldi.

Yerel sağlık görevlilerine göre, Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri (RSF) paramiliter grubu arasında 15 Nisan'dan bu yana çıkan çatışmalarda en az 863 sivil öldü ve binlerce kişi yaralandı.

Sudan ordusu ile RSF arasında, Sudan'ın siyasi gruplarla yaptığı geçiş anlaşmasının kilit bir koşulu olan paramiliter grubun silahlı kuvvetlere entegrasyonu konusunda son aylarda anlaşmazlık alevleniyordu.

Sudan'da, ordunun Başbakan Abdalla Hamdok'un geçiş hükümetini görevden alıp siyasi güçler tarafından "darbe" olarak nitelendirilen bir hareketle olağanüstü hal ilan ettiği Ekim 2021'den bu yana işleyen bir hükümet yok.

Sudan'da Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'in devrilmesinin ardından Ağustos 2019'da başlayan geçiş döneminin 2024'ün başlarında yapılacak seçimlerle sona ermesi planlanıyordu.

Kaynak:TEVHİDHABER