Sudan'da Son Gelişmeler

Sudan'da Son Gelişmeler

Sudan'daki ihtilafın iki tarafı arasındaki müzakereler geçen Cumartesi gününden bu yana Cidde'de devam etse de, müzakerelere aşina bir Suudi diplomatik kaynak, müzakerelerin "fazla ilerleme kaydetmediğini" belirtiyor.

Sudanlı tarafların Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki müzakerelerine aşina olan bir Suudi diplomatik kaynak, Agence France-Pres'e, iki savaşan taraf, Sudan ordusu ve "hızlı destek" güçleri arasındaki ateşkes müzakerelerinin "fazla ilerleme kaydetmediğini" söyledi

"Müzakerelerde şu ana kadar fazla ilerleme kaydedilmedi" diyen diplomat, "kalıcı bir ateşkesin masada olmadığını" ve "her iki tarafın da savaşı kazanabileceğine inandığını" sözlerine ekledi.

Sudanlı ve Suudi yetkililer, görüşmelerin programı veya süresi hakkında yalnızca kısa bilgiler verdiler.

Günün erken saatlerinde Suudi Dışişleri Bakanlığı , "Çatışmanın iki tarafı, acil insani yardımın gelişini kolaylaştırmak ve ihtiyacı olanlara gerekli hizmetleri yeniden sağlamak için Cidde'deki güvenlik önlemlerini görüştü" dedi.

Ordu komutanı Korgeneral Abdel Fattah al-Burhan ve "Hemedti" lakaplı Hızlı Destek Kuvvetleri komutanı Muhammed Hamdan Dagalo geçen Cumartesi, Washington ve Riyad'ın "" olarak tanımladığı görüşmeleri yapmak üzere temsilcilerini Cidde'ye gönderdi

Sudan ordusu daha önce müzakere heyetinin "sadece ateşkes hakkında ve insani yardımın gelişini kolaylaştırmak için uygun bir şekilde nasıl uygulanacağı hakkında konuşacağını" belirtmişti.

Ordu, müzakerenin birden fazla kez varılan ve yenilenen ateşkesle ilgileneceğini doğrularken, ancak buna bağlı kalınmadan, "hızlı destek" güçlerinin komutanı Suudi Arabistan'a "bu görüşmelere ev sahipliği yaptığı" için teşekkür etti .

Griffiths sözcüsü Eri Kaneko'ya göre , dün, Pazar, Birleşmiş Milletler İnsani İşler Yüksek Komiseri Martin Griffiths , çatışmanın iki tarafının temsilcileriyle görüşmek ve Sudan'la ilgili insani meseleleri görüşmek üzere Cidde'ye geldi.

Birleşmiş Milletler'den ikinci bir yetkili bugün aynı kuruma Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Griffiths'in müzakerelere katılma talebinde bulunduğunu" ve "talebinin henüz onaylanmadığını" kaydetti.

Arap dışişleri bakanları, dün Pazar günü Kahire'deki Arap Devletleri Ligi karargahında Suriye'nin Lig'e dönüşünü tartışmak üzere yaptıkları olağanüstü toplantıda, Arap Birliği Genel Sekreteri'nin görüştüğü Sudan dosyasındaki gelişmelere değindi. Ahmed Aboul Gheit, çatışmanın iki tarafı arasındaki müzakerelerin "desteği hak ettiğini ve bu fırsatla bağlı kalma çağrımı yineliyorum" dedi.