Sudan'da Son Gelişmeler

Sudan'da Son Gelişmeler

Sudan ordusu, Hava Savunma Kuvvetleri Komutanlığı'na Hızlı Destek Kuvvetleri'nin düzenlediği saldırıyı püskürttüğünü duyururken, Afrika Birliği de Cidde'deki çatışmanın iki tarafı arasındaki görüşmeleri takip ediyor

Silahlı Kuvvetler Komutanlığından yapılan açıklamada, bugün Pazar günü Sudan ordusundan yapılan açıklamada, "HızlıDestek Güçlerinin Hava Savunma Kuvvetleri Komutanlığı'na saldırı girişiminde bulunduğu, saldırının püskürtüldüğü ve çok sayıda düşman aracının imha edildiği doğrulandı" denildi.

Sudan ordusu, saldırının püskürtülmesi sırasında "Acil Destek Güçlerinden kaçan ve çok sayıda ölü bırakan 3 savaş aracı aldığını" sözlerine ekledi.

Sudan ordusu, "Bahri Askeri Bölgesi'nde yabancı bir keskin nişancının öldürüldüğüne ve vatandaşlığını belirlemek için kimlik belgelerinin bulunmadığına" dikkat çekti.

Sudan ordusu ayrıca Hartum'daki Hızlı Destek Kuvvetleri'nin 7 üyesinin teslim olduğunu belirterek, "isyancı milis unsurlarının ticari bankaları soymaya ve yağmalamaya ve kamu ve özel mülkiyetlerine girmeye çalıştıklarını kaydetti

Geçen Cuma günü, Sudan ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetlerinden oluşan heyetler , aralarındaki müzakereleri başlatmak için Suudi Arabistan'ın batısındaki Cidde şehrine gitti .

Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devletleri daha önce ortak bir bildiri yayınlayarak Sudan Silahlı Kuvvetleri temsilcileri ile Hızlı Destek Kuvvetleri temsilcileri arasında Cidde şehrinde ön görüşmelerin başlamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtmişti.

Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devletleri, her iki tarafı da Sudan halkına karşı sorumluluklarını hissetmeye ve bu görüşmelere ciddi şekilde katılmaya çağırdı.

Bununla ilgili olarak Afrika Birliği, Sudan Silahlı Kuvvetleri ile Hızlı Destek Güçleri arasında Cidde'de başlayan görüşmeleri "yakından takip ettiğini" söyledi.

Bir açıklamada, çatışmanın taraflarını, Sudanlı sivillerin acılarını hafifletmek için acil yardım malzemelerinin tedarik edilmesine izin vermek için ilk adım olarak acil bir ateşkesi kabul etmeye çağırdı ve kolaylaştırmak için insani koridorların acilen açılması gerektiğini vurguladı

Sudan'daki en tehlikeli çatışma, herhangi bir yakın çözüm belirtisi göstermeden dördüncü haftasına girdi. Ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasında sürekli devam eden çatışmalar, birçok ülkeyi kara, deniz ve hava yoluyla vatandaşlarını veya diplomatik misyon üyelerini tahliye etme çabalarını yoğunlaştırmaya sevk etti .

Dördüncü haftasındaki çatışmalar, Cumartesi günü Hartum'un merkezi ve Kuzey Hartum'un büyük bir bölümünde savaş uçaklarının uçuşlarına tanık oldu ve şehirdeki başkanlık sarayı ve Waburat mahallesi çevresinde şiddetli patlamalar duyuldu.

Burhan ve Hemedti birkaç kez uyulmayan bir ateşkes konusunda anlaştılar ve son resmi ateşkesi geçen Çarşamba günü bir hafta uzattılar ve her iki taraf da tekrarlanan ihlaller için birbirini defalarca suçladı.

Sudan Doktorlar Sendikası çatışmalarda sivil kayıp sayısını 479 ölü ve 2.500'den fazla yaralı olarak tahmin ederken, çatışmanın başlamasından bu yana yaklaşık 100 sivilin öldüğünü sayarak El kentindeki tüm hastanelerin ve sağlık tesislerinin kapatıldığına işaret ediyor .

İnsani düzeyde de, Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirler, savaşın patlak vermesinden bu yana dağıtım istasyonlarının kapanmaya devam etmesi nedeniyle yakıt kıtlığıyla karşı karşıya.

Başkentteki fırınlar, işletme sürecinde fırınların tamamen bağlı olduğu sürekli elektrik kesintisine ek olarak, un kıtlığı nedeniyle büyük bir aşırı kalabalığa tanık olduğundan, bu, nüfusun ekmek elde etmede devam eden sıkıntısıyla aynı zamana denk geliyor.

Kaynak: TEVHİDHABER