Sudan'da Son Gelişmeler

Sudan'da Son Gelişmeler

Sudan'daki kanlı çatışmanın iki tarafı, çatışmayı ve ateşkesi istikrara kavuşturmak ve ülkeyi kurtarmak için uluslararası baskıyı durdurmak için Suudi Arabistan'da ilk görüşmelerini yapıyor

Uluslararası arabulucular yüzlerce kişinin ölümüne ve on binlerce mültecinin kaçmasına neden olan çatışmanın sona erdirilmesi için baskı yaparken, Sudan'ın savaşan tarafları Cumartesi günü Suudi Arabistan'ın Kızıldeniz kenti Cidde'de görüşmek üzere bir araya gelecek.

.
Ortak açıklamada, Suudi Arabistan ve ABD'nin Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri arasında "ilk görüşmelerin" başlamasını memnuniyetle karşıladığı ve her iki tarafı da ateşkes için "bu müzakerelere ciddi şekilde katılmaya" çağırdığı belirtildi.
Sivil yönetime geçiş için uluslararası destekli bir plana öncülük eden siyasi bir grup olan Özgürlük ve Değişim için Sudan Güçleri İttifakı da Cumartesi günkü Cidde görüşmelerini memnuniyetle karşıladı.
Cidde girişimi, yıllarca süren huzursuzluk ve ayaklanmalardan sonra Sudan hükümetini felç eden ve ülkenin siyasi geçişini tehlikeye atan çatışmayı sona erdirmeye yönelik ilk ciddi girişimdir.


15 Nisan'da Korgeneral Abdel Fattah al-Burhan liderliğindeki ordu güçleri ile daha çok Hemedti olarak bilinen Mohamed Hamdan Dagalo liderliğindeki Hızlı Destek Kuvvetleri arasında, sivil partilerle yeni bir geçiş için uluslararası destekli bir planın çökmesinin ardından çatışma çıktı.

Sudan Silahlı Kuvvetleri, girişim kapsamında Cuma akşamı Cidde'ye bir heyet gönderdiğini söyledi. Hızlı Destek Kuvvetleri henüz varlıklarını doğrulamadı, ancak her iki taraf da savaşın sona ermesini değil, yalnızca insani bir ateşkesi tartışacaklarını söyledi.


Burhan'ın özel elçisi Daffallah al-Hajj, ordunun "isyancı" Hızlı Destek Güçleri tarafından gönderilen hiçbir heyet ile doğrudan görüşme yapmayacağını söyledi.
Birden fazla ateşkes ilanına rağmen, ufukta çatışmaların sona erdiğine dair hiçbir işaret yoktu.
Ancak Sudanlı yayıncılar, Cumartesi sabahının erken saatlerinde Hartum'un içinde ve çevresinde herhangi bir silahlı çatışma olmadığını söyledi.

ABD dahil Batılı güçler, siyasi geçiş planını ve Sudan'da yeni bir sivil hükümetin kurulmasını destekledi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Suudi liderlerle görüşmek üzere bugün Cumartesi günü Suudi Arabistan'a gideceğini söyledi.
Suudi Arabistan'ın, Yemen'deki Husi grubuna karşı savaşında Suudi liderliğindeki koalisyona yardım etmek için güç gönderen Burhan ve Hamidti ile yakın ilişkileri var.
Krallık ayrıca Suudi Vizyonu 2030'un bir parçası olan ve petrol ihracatı için stratejik bir nakliye şeridi olan Sudan ile sınırı olan Kızıldeniz'de güvenliğe odaklanıyor.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan ve Amerikalı mevkidaşı Anthony Blinken'in Cuma günü Cidde şehrinde Sudan ihtilafının iki tarafını ağırlamak için ortak bir girişimdeki gelişmeleri telefon görüşmesinde görüştüklerini söyledi.


Birleşmiş Milletler, çatışmalar sırasında üç personelinin öldürülmesi ve depoların yağmalanmasının ardından Sudan'daki operasyonlarını önemli ölçüde azalttı. BM Yardım Koordinatörü Martin Griffiths Çarşamba günü yaptığı açıklamada, insani yardım için güvenli geçiş garantisi almak üzere Burhan ve Hemedti ile görüşmeler yapmak istediğini söyledi.


Çatışma, hayati altyapıya zarar verdi ve yoğun çatışma bölgelerinde çoğu hastanenin kapanmasına neden oldu. Birleşmiş Milletler kuruluşları, çatışmaların devam etmesi halinde büyük bir insani felaket olacağı konusunda uyarıda bulundu.
Dünkü belge, İngiltere, ABD, Almanya ve Norveç liderliğindeki bir grup ülkenin, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nden önümüzdeki hafta Sudan kriziyle ilgili acil bir toplantı talep edeceğini gösterdi.

Kaynak: TEVHİDHABER