Sudan 'da Durum Kontrolden Çıktı ! Mülteci Krizi Kapıda

Sudan 'da Durum Kontrolden Çıktı ! Mülteci Krizi Kapıda

BM: Bir milyon ülkeden kaçarken Sudan 'kontrolden çıkıyor'

Birleşmiş Milletler Salı günü yaptığı açıklamada, bir milyondan fazla insanın Sudan'dan komşu devletlere kaçtığını ve ülke içindeki insanların dört aylık savaşın ardından sağlık hizmeti eksikliğinden dolayı yiyecekleri tükenmekte ve ölmekte olduğu konusunda uyardı.

Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasındaki çatışmalar başkent Hartum'u harap etti ve Darfur'da etnik temelli saldırıları ateşleyerek Sudan'ı uzun süreli bir iç savaşa sürüklemek ve bölgeyi istikrarsızlaştırmakla tehdit etti.

BM kuruluşları yaptıkları ortak açıklamada, "Çiftçilerin kendilerini ve komşularını besleyecek ürünleri ekmeleri için zaman daralıyor. Tıbbi malzeme kıt. Durum kontrolden çıkıyor."

Uluslararası Göç Örgütü tarafından yayınlanan en son haftalık rakamlara göre, savaş 1.017.449 kişinin Sudan'dan komşu ülkelere geçmesine neden oldu, çoğu zaten çatışmaların veya ekonomik krizlerin etkisiyle mücadele ederken, Sudan içinde yerinden edilenlerin sayısının 3.433.025 olduğu tahmin ediliyor. .

15 Nisan'da sivil yönetime planlı bir geçişle bağlantılı gerilimler üzerine çatışmalar patlak verdi ve başkentte ve ötesinde sivilleri günlük çatışmalara ve saldırılara maruz bıraktı.

KAYNAK: TEVHİDHABER