STK'lardan Gül'e Destek
Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, uzlaşı turlarını dün de sürdürdü. Siyasi partilerin ardından TOBB, Türk İş, Hak İş ve TİSK’i ziyaret eden Gül’e tam destek çıktı
AK Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, uzlaşı turlarını dün de sürdürdü. Gül, DSP, MHP, BBP ve bağımsız milletvekillerinin ardından dün ülkenin en büyük sivil toplum kuruluşlarından TOBB, Türk İş, Hak İş ve TİSK’i ziyaret etti. Ziyaretlerinde Gül'e, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Necati Çetinkaya, Nükhet Hotar Göksel ve AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Sadullah Ergin eşlik etti. Dün ilk önce Türk-İş Başkanı Salih Kılıç’ı ziyaret eden Gül’e buradan tam destek çıktı.
TÜRK İŞ: MİLLİ İRADEYE SAYGI GÖSTERİLSİN
Gül ile birlikte açıklamalarda bulunan Türk İş Başkanı Kılıç, cumhurbaşkanı seçiminde ortaya çıkacak milli iradenin mutlaka tecellisine herkesin saygı göstermesi dileğinde bulundu. Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığının ülkeye, millete ve çalışanlara hayırlı olmasını dileyen Kılıç, Anayasa'nın 101. maddesindeki özelliklerin ve 102. maddesindeki parlamenter demokrasinin ve dolayısıyla milli iradenin tecellisi sonucu ortaya çıkan parlamenterlerin iradesi doğrultusunda yapılacak seçimlerle, toplumun bu seçimleri içine sindirmesi ve hazmetmesi açısından önemli bir sınavdan geçildiğini vurguladı.
HAK İŞ: ABDULLAH GÜL'Ü DESTEKLİYORUZ
Abdullah Gül, Hak İş Konfederasyonu’nu da ziyaret ederek Salim Uslu ile görüştü. Hak-iş Başkanı Salim Uslu, Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ü desteklediklerini açıkladı. Uslu, “Hırs ve hınç dolu yaklaşımlara toplum prim vermemektedir. Toplum, her kesimin toplumsal barışa saygı göstermesini bekliyoruz. Siyaset kriz çıkarmak değil, sorun çözmektir. Sayın Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığını destekliyoruz. Bunun Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından Türkiye için önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
GÜL’DEN, CİNDORUK VE CHP’YE CEVAP
Eski TBMM başkanlarından Hüsamettin Cindoruk'un "referandum kararı nedeniyle Meclis'in cumhurbaşkanı seçemeyeceği" yönündeki görüşünün sorulması üzerine Gül, “Hukukçular bu konudaki görüşlerini söyleyeceklerdir. Biliyorsunuz ki TBMM millet adına, milleti temsil eden en yüce makamdır ve TBMM bununla ilgili takvimi açıklamıştır. Bu takvim şu anda devam etmektedir” dedi. CHP'den yapılan açıklamada kendisine yönelik ağır eleştiriler bulunduğunun hatırlatılması üzerine de Gül, “Bu söylenen şeylere o değerli arkadaşlarımın da inanmadığını biliyorum, ama siyaseten bunlar söyleniyor. Kendi bilecekleri bir iştir” diye konuştu.
HERKESİN BİREYSEL TERCİHLERİ VARDIR
Gül, bir basın mensubunun "Size yönelik en büyük eleştiri eşinizin başörtülü olması" yönündeki ifadesini ise şöyle cevapladı: “Bir dakika, bir şey söylemek isterim. Biz Türkiye'de yaşıyoruz. Anayasamızdaki insan hakları kurallarını sakın unutmayın. Herkesin bireysel tercihleri vardır. Cumhurbaşkanı olacak benim, eşim değil.”
TOBB’DAN DA TAM DESTEK
Cumhurbaşkanı adaylığı için destek turuna çıkan Abdullah Gül’e, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan da tam destek geldi. TOBB’u ziyaret eden Gül ile birlikte basının karşısına çıkan Başkan Hisarcıklıoğlu, “Demokrasi kurallarla uygulanır. Kişiye özel demokrasi anlayışı olmaz. Milletten yetkisini alan Meclis’in yetkisi tartışılmazdır. Abdullah Gül cumhurbaşkanının üzerinde taşıdığı bütün vasıfları taşımaktadır. Bu makamın gerektirdiği tarafsızlığı ve yerine getirmesi gerekli görevleri en iyi şekilde yerine getirecektir. Meclis’in vereceği karara demokrasi adına herkesin saygı göstermesi gerekir” dedi.
TİSK: GÜL, DÜNYA HAKEMİ
TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, cumhurbaşkanı adayı Kayseri Milletvekili Abdullah Gül'ün bakış açısının kendileri için tatminkâr olduğunu ifade ederek, "Bu ortaya koyduğunuz felsefenizi icra edecek samimiyette ve yürekte olduğunuza da inanıyoruz" dedi. Kudatgubilik, Abdullah Gül'ü, TİSK Genel Merkezi'ne gelişinde eski başkan Refik Baydur ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte bina girişinde karşıladı.
Görüşmenin ardından Gül ile birlikte basına açıklamalarda bulunan Kudatgubilik, cumhurbaşkanı adayı Gül'ün, sivil toplum örgütlerine gerçekleştirdiği bu ziyaretleri şükranla karşıladıklarını ifade etti. Bu davranışın çok demokratik, çok açık, çok medeni bir hareket olduğunu belirten Kudatgubilik, bunun kendilerine büyük ümitler verdiğini söyledi.
Abdullah Gül'ün beyanlarından ve ortaya koyduğu felsefeden mutluluk duyduklarını ifade eden Kudatgubilik, şöyle konuştu:
"Bu bakış açınız bizim için tatminkârdır. Bu ortaya koyduğunuz felsefenizi icra edecek samimiyette ve yürekte olduğunuza da inanıyoruz. Biz sizin Latincesiyle 'arbiter mundi' yani dünya hakemi, teraziyi en yukarıda tutan bir lider, Türkiye Cumhuriyeti'nin başı olarak görüp, gerek Avrupa'da, gerek Amerika'da, gerek Uzak Doğu'da nerede olursa olsun, bir dünya hakemi olarak sisteme müdahaleci olmanızı ve Türkiye'de de bu hakemlik vazifenizin sisteme çok büyük fayda getireceğinize inanıyoruz."
DİSK'E ZİYARET
Cumhurbaşkanı adayı, Abdullah Gül, "Cumhurbaşkanı olursam ilkelerim gayet açıktır. Anayasamızın temel kurallarıdır. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti benim de muhakkak ki ilkelerim olacaktır. Bunların savunucusu ve bunlardan taraf olacağım, bunları güçlendirmek için uğraşacağım" dedi. Gül, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'yi Genel İş Sendikası Genel Merkezi'nde ziyaret etti.
Vakit
