Sİyonist Hükümet Çatırdıyor

Sİyonist Hükümet Çatırdıyor

Siyonist Başbakan Savunma Bakanı'nın Filistin Devlet Başkanı ile Ramallah'ta görüşme yapmasını engelledi.

Siyonist rejim İsrail’in Kanal 12 televizyonu, Başbakan Naftali Bennett'in Savunma Bakanı Benny Gantz'ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Ramallah'ta bir görüşme yapmasını engellediğini ortaya çıkardı.

Söz konusu haber ABD yönetiminin, İsrail hükümetini Filistinliler için güveni yeniden tesis edecek adımlar atmaya ve bu konuda iyi niyet göstermeye çağırdığı, Tel Aviv’in de, Amerika'nın talebiyle ilgilendiği sinyallerini verdiği bir zamana denk geldi.

Kanal, mevcut hükümetin kurulmasından bu yana, Gantz'ın Mahmud Abbas ile iki kez konuştuğunu ve yakında buluşmak üzere anlaştığını iddia etti. Ancak Bennett, bu konuda, aynı fikirde değil ve bu da Gantz'ı hayal kırıklığına uğrattı.

Haberde, Gantz’ın “Bu şartlar içerisinde Abbas ile yapılacak bir görüşme, güvenlik işbirliğinin güçlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor” dediği, ancak Bennett’in şartlar olgunlaşıncaya kadar konunun ertelenmesini istediği aktarıldı.

Bennett'e yakın olanlar, Bennett'in başkanlığını yaptığı Yamina partisi yetkililerin, Filistin Yönetimi ile doğrudan diyaloğun yeniden başlamasının ve Biden yönetiminin Filistinlilerle ilgili diğer taleplerinin, hükümet koalisyonunun çöküşüne yol açabileceğinden korktuklarını ifade ettiklerini açıkladılar.

Siyonist medyadan İsrael Hayom gazetesine konuşan kaynaklara göre, parti yetkilileri, ABD yönetiminin Bennett hükümetine, önümüzdeki Kasım ayında çeşitli taleplerde bulunmasını beklediklerini söylediler. Yetkililer, bu talepler arasında, eski ABD Başkanı Trump’ın kapattığı Kudüs'teki ABD Konsolosluğu'nu yeniden açma kararı ve Tel Aviv ile Ramallah arasındaki ilişkilere olan güveni yeniden tesis edecek somut adımlar atılması ve diyaloğun tekrar başlatılmasının olduğunu söylediler.

Kaynaklar, Washington'un İsrail hükümetinin bütçe onaylanana kadar bekleme talebini kabul ettiğini belirterek “Çünkü bütçe önerisinin parlamentodan geçmesi, hükümet koalisyonunun istikrarı açısından en önemli sınav. Bütçe kabul edilirse hükümet görevini tamamlayacak ve Filistin Yönetimi ile ilişkileri yeniden başlatma kararı gibi popüler olmayan kararlar alması kolaylaşacak. O zamana kadar durumun aynı şekilde kalması gerekiyor” dedi.

Koalisyon ortağı sekiz partinin, Bennett-Lapid hükümetinin büyük siyasi meselelerle meşgul olmaması ve korona ile mücadele ve ekonomik, sosyal konulara odaklanması konusunda anlaştıkları biliniyor. Bennett'in bu konuyla ilgili olarak söylediği gibi; Yamina partisi de dahil olmak üzere hükümetteki sağ partilerin Ürdün Vadisi'nin ilhakı ve yerleşim birimlerine İsrail egemenliğinin dayatılması gibi emelleri yerine getirilmeyecek.

Emek, Meretz gibi radikal sol partilerin ve İslami Hareket’in yerleşim yerlerindeki inşaatların durdurulması ve iki devletli çözüm temelinde yeniden müzakerelerin başlaması gibi arzuları da gerçekleştirilmeyecek.

Hükümet kaynaklarına göre, ABD yönetimi bu prensibi kabul etti, ancak buna ‘iki devletli çözümü sabote edecek adımları dayatmamak’ şeklinde bir madde daha ekledi. Söz konusu dayatma ile yeni yerleşim yerleri kurarak veya ileri karakolları kalıcı yerleşimlere dönüştürerek Batı Şeria'daki yerleşim alanlarını genişletmek kastediliyor.

ABD medyası, geçtiğimiz Cuma, Washington'daki Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkilinin, Bennett hükümetinin Batı Şeria'daki yerleşim yerlerinde 2 bin 300 konut ve yaklaşık 900 Filistinli ev olmak üzere yeni inşaat projelerini onaylama niyeti hakkında Tel Aviv’deki yayınlara ilişkin açıklamalarını yayınladı.

Bu projeleri iki devletli çözümün ihlali olarak değerlendiren ABD'li yetkili, İsrail ve Filistin taraflarını tek taraflı kararlar almaktan kaçınmaya çağırdı.

ABD’ye göre; yerleşim yerlerine inşaat yapma kararı, yeniden müzakere çabalarını sabote etmenin de bir parçası.(İsrail Post)