Sisi İle  İlham Aliyev Görüştü

Sisi İle İlham Aliyev Görüştü

Mısır Cumhurbaşkanı "Abdel-Fattah El-Sisi" ve Azerbaycanlı mevkidaşı "İlham Aliyev", Suriye ve Libya krizleri de dahil olmak üzere ilişkilerin ve bölgesel dosyaların iyileştirilmesini ele aldı.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Mısır cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre bu, Mısır cumhurbaşkanının Azerbaycan'a yaptığı süresiz ziyaretinin ikinci gününde onları başkent Bakü'de bir araya getiren zirve sırasında geldi.

Mısır cumhurbaşkanlığı ise "Al-Sisi" ve "Aliyev"in "zirve düzeyinde görüşmeler" yaptığını belirterek, Bakü ziyaretinin bir Mısır cumhurbaşkanı için ilk ziyaret olduğunu kaydetti.

Görüşmede Mısır Cumhurbaşkanı, Tahran'daki Azerbaycan Büyükelçiliği'nde meydana gelen silahlı saldırıda hayatını kaybedenler için Azerbaycan'a başsağlığı diledi ve ikili ilişkileri geliştirmenin yolları tartışıldı.

Cuma sabahı, İran Dışişleri Bakanlığı'nın ülkesinin saldırının boyutlarını belirlemek için bir soruşturma yürüttüğünü onaylaması ve kınaması üzerine, Tahran'daki Azerbaycan büyükelçiliği silahlı saldırıya maruz kaldı, büyükelçilik güvenlik görevlisi öldü ve iki koruma görevlisi yaralandı.

Mısır cumhurbaşkanlığı bildirisine göre Aliyev de buna karşılık Mısır cumhurbaşkanına taziyeleri için teşekkür ederek, ülkesinin "bu ilişkileri ilerletmeye ve iki ülke arasındaki her düzeyde işbirliği ve koordinasyonu güçlendirmeye devam etme isteğini" vurguladı.

Al-Sisi, "Mısır-Azerbaycan ilişkilerini güçlendirmek ve geliştirmek, çeşitli alanlarda işbirliğinin yönlerini keşfetmek ve iki ülke arasında koordinasyon ve siyasi istişareyi sürdürmek için samimi bir istek ve iradenin" varlığını teyit etti.

Görüşmelerde, Filistin davası ve Rusya-Ukrayna krizi de dahil olmak üzere ortak çıkarları ilgilendiren bölgesel ve uluslararası meselelerdeki gelişmeler de ele alındı.

Mısır'dan yapılan açıklamaya göre, "Suriye'de siyasi çözüme yönelik çabaları desteklemenin önemi konusunda iki ülkenin görüşleri bu bağlamda birleşti."

Libya konusunda Sisi, "Mısır'ın Libya'da bir çözüme yönelik vizyonunu ve bu konudaki siyasi, anayasal ve ekonomik yolları destekleme çabalarını" gözden geçirdi.

Öte yandan Azerbaycan cumhurbaşkanlığı yaptığı açıklamada, Aliyev'in genişletilmiş görüşmede ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda Sisi ile görüş ayrılıkları olmadığını teyit ettiğini söyledi.

El-Sisi'nin büyük önem verdikleri ziyaretinin iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi açısından önemli bir adım olduğuna dikkat çekti.

Aliyev, Sisi'nin Cuma günü Azerbaycanlı işadamlarıyla verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini belirtti.

İki ülke işadamları arasındaki ortak faaliyetlerin ikili ilişkileri geliştireceğini vurguladı.

İki tarafın gelecekteki işbirliği alanlarını belirlediklerini, karşılıklı yatırımların ve ticaret hacminin yakın gelecekte artacağına işaret etti.

Ayrıca Azerbaycan'ın Mısır ile siyasi ilişkilerini daha da güçlendirme ve uluslararası örgütlerde onunla işbirliğini geliştirme konusundaki istekliliğini vurguladı.

Görüşmelerin ardından, "iki cumhurbaşkanı, iki ülkenin ilgili devlet kurumları arasında kültür, su kaynakları ve ekonomi alanlarında işbirliği için bir dizi ortak mutabakat zaptı imzalanmasına tanık oldu."