Sırbistan da Almanya'dan Tazminat İstiyor

Sırbistan da Almanya'dan Tazminat İstiyor

Yunanistan gibi Sırbistan da Almanya'nın kendisine savaş tazminatı ödemesi gerektiğini düşünüyor. 1999'da yapılan NATO bombardımanında on milyonlarca dolarlık maddi hasarın ödenmesini istiyor.

Almanya'dan İkinci Dünya Savaşı sırasında nazilerin Yunanistan'a verdiği maddi hasar ve zorla sattığı devlet tahvillerine karşılık Yunan devleti milyarlarca Avro tazminat istiyor. Sırbistan da 1999'daki NATO bombardımanından dolayı meydana gelen maddi hasarın Almanya tarafından ödenmesini taleb ediyor.
Belgrad'da yayınlanan 'Novosti' gazetesindeki haberde, Sırp devletinin geçmişte Uluslar arası ve ulusal mahkemelerde bu konuda başarı elde edemediği belirtilmekle beraber, vatandaşların ferdi olarak dava açabilecekleri bildirildi.
Gazete haberinde açılacak davalarda 72 gün süren NATO bombardımanının milletler hukukuna aykırı olduğu tezinin öne sürülebileceği, zira hava saldırılarının BM Güvenlik Konseyi'nin onayı olmadan yapıldığı kaydedildi.
Geçen yıl Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, savaş tazminatı konusunun kendisi için henüz kapanmamış bir konu olduğunu söylemişti. Sırbistan'ın Kosova'ya karşı savaşta kendisine teklif edilen şartları kabul etmesi için NATO tarafından yapılan hava saldırılarında 100 milyon Dolar maddi hasar meydana geldiği iddia ediliyor. ABD Belgrad Büyükelçiliği kısa bir süre önce Sırbistan'dan gelecek bu yöndeki her türlü talebin geri çevrileceğini açıkladı.

Dünya Bülteni