Şeyh İbrahim Zakzaki Serbest Bırakıldı

Şeyh İbrahim Zakzaki Serbest Bırakıldı

İslam Hareketi lideri Şeyh İbrahim Zakzaki ve eşi, altı yıl hapiste kaldıktan sonra Nijerya mahkemesi tarafından beraat ettirildi ve nihayet geçen Çarşamba günü serbest bırakıldı.

Nijerya hükümet yetkilileri, Kaduna eyaleti yüksek mahkemesinin tüm suçlamalardan beraat ettirmesinin ardından Şeyh Zakzaki ve eşini serbest bıraktı. Karar, bu dönemde Nijerya polisi ve siyasi yetkililerin yaptığı iddiaların asılsız olduğunu ve Nijerya İslami Hareketi lideri ve eşinin uydurma suçlamalarla altı yıl hapis yattığını gösterdi.

Şeyh Zakzaki, eşi ve çocuklarından biri, Aralık 2015'te Nijerya ordusu ve polisinin, erbain töreninin yapıldığı Zaria şehrindeki evine ve hüseyniyesine düzenlediği baskında tutuklandı. Saldırıda Şeyh Zakzaki'nin 3 oğlu da olmak üzere yaklaşık 2 bin Nijeryalı Şii öldürüldü. Nijerya İslam Hareketi liderinin diğer üç çocuğu ise bu olaydan bir yıl önce 2014 Uluslararası Kudüs Günü'nde polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

Şeyh İbrahim Zakzaki, Nijerya ordusu ve güvenlik güçlerinin Begiyyetullah Hüseyniyesi'ne düzenlediği saldırıda ağır şekilde yaralandı ve yaralarının ciddiyeti nedeniyle bir gözünü tamamen kaybetti ve diğer gözü ise körlük eşiğine geldi.

Nijeryalı haber kaynakları, son sekiz saatlik duruşmada Şeyh Zakzaki ve eşinin kamu düzenini bozma ve yasadışı toplantı düzenlemek de dahil olmak üzere sekiz suçlamadan hakim tarafından beraat ettirildiğini belirtti.

Nijeryalı Şiiler Üzerindeki Baskının Perde Arkasında Suudi Arabistan Var

Nijerya, nüfusunun yarısından fazlası (yaklaşık 170 milyon) Müslüman ile Afrika kıtasının en kalabalık ülkesidir ve ülkedeki Şiiler, tahmini 10 milyon ile Afrika kıtasındaki en kalabalık Şii grubudur. Hristiyanlar ise bu Afrika ülkesinin nüfusunun yarısından azını oluşturuyor.

Nijerya, Vahhabi düşüncesinden güçlü bir şekilde etkilenen ülkelerden biridir ve Suudi Arabistan her zaman Selefi İslam ve Vahhabi eğilimlerini bu ülkede güçlendirmeye çalışmıştır. Nijerya'da terör örgütü "Boko Haram"ın ortaya çıkışı da yine bu doğrultudadır.

Nijerya hükümeti, özellikle son yıllarda Suudi Arabistan gibi ülkelerle siyasi ve ekonomik bağlarını genişletmiş, Nijerya ve müttefiklerinin mali yardımlarından yararlanmak için birçok politikasını Vahhabi çıkarları doğrultusunda formüle etmiştir.

Londra Siyaset Bilimi ve Ekonomi Okulu Ortadoğu Merkezi'nde profesör olan Medavi bin Muhammed el-Raşid bu konuda şunu söylüyor: "Nijerya ve komşu ülkelerdeki Boko Haram gibi Afrika'da terörist grupların mantar gibi çoğalması, Suudi hükümetinin doğrudan lojistik, mali ve silah desteğiyle mümkün oldu."

Fransa Haber Ajansı AFP, Riyad'ın dünyadaki Şiilere yönelik saldırıları desteklediğini açıkça bildirmişti.

Son yıllarda Nijerya'da Şiilerin büyümesinin ardından, Selefi grup "Azale"in Nijerya'ya karşı Şii karşıtı propagandası da arttı. Bu grup birçok kez Zaria'daki askeri baskıyı açıkça destekledi ve hatta Nijeryalı Şiilere karşı daha sert önlemler alınması çağrısında bulundu.

Bu şartlar altında, Nijerya İslam Hareketi lideri Şeyh Zakzaki ve eşi, Abuja hükümeti tarafından altı yıl boyunca yasadışı olarak gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılsa da, Nijerya'daki Vahhabi planları ve Suudi yetkililerine itaati nedeniyle Nijerya'nın Şiileri üzerindeki baskı devam ediyor.(Ajanslar)