Afrika"nın Guantanamo"su Etiyopya!..

Etiyopya’da ABD’nin işbirliği ile Etiyopya otoritelerinin idare ettiği ve ikinci Somali savaşında tutuklanan İslâmcıların tutulduğu gizli cezaevlerinin ortaya çıkarılması, dünyadaki Amerikan skandallarına bir yenisini daha ekledi.

Bu türden cezaevlerinin birkaç ülke dışında Afrika için yabancı bir durum olmamasına rağmen Etiyopya dışındaki İslâmcıların bu ülkeye aktarılması, Afrika için yabancı bir durum sayılıyor. Dolayısıyla Etiyopya, Amerikan desteği, yaşananlara yönelik Arap ve Afrika sessizliğiyle Küba"ya ve yeni Guantamano"ya dönüştü.

ETİYOPYA ABD"NİN ARKA BAHÇESİ

Magnisto Haily Mirmam döneminde Küba ile güçlü ilişkileri bulunan Etiyopya, çeşitli alanlarda Küba"dan yardım istemişti. İşte şimdi kendisi yeniden Küba"ya dönüşüyor ancak Amerikan gözlüklü bir Küba bu. Washington, Etiyopya"nın ezeli düşmanı Eritre ile savaşında siyasî ve askerî zayıflığını kullandı ve Etiyopya"yı nerede olurlarsa olsun İslâmcıları sürmek için arka bahçesine çevirdi.

Dolayısıyla Etiyopya terörle savaş çerçevesinde dünyanın dört bir yanında tutuklanan herkesin karşılandığı bir merkez oldu. Zira Batılı ülkeler tutukluları taşıyan uçakların hava sahalarından geçmesine karşı çıkmıştı.

Hem ABD desteği olmasaydı Etiyopya Somali"yi işgal etmez ve İslâm mahkemelerini ülkeden sürmezdi. Etiyopya, ABD ilgisi gölgesinde Afrika kıtasında en önemli aktör haline geldi. Özellikle de İslâm Mahkemeleri"ni sürme başarısı ve ABD yönetiminin topraklarında gizli cezaevleri inşa etmesini kabul etmesi sonrası"

SOMALİ İLK KURBAN

ABD Etiyopya kanalıyla Afrika"daki hedeflerini geçirmek için teröre karşı savaşını kullandı.

Etiyopya ile Somali arasındaki çekişme çok eski, karmaşık ve tarihle irtibatlı olsa da Arap ve uluslararası sessizlik içinde Somali bu hedeflerin ilk kurbanı oldu.

Dünyanın çoğunluğu Arap 19"dan fazla ülkesinden gelen tutukluların Etiyopya cezaevlerinde bulunması dehşet verici bir durum ve bu kamplar birçok Afrika ülkesindeki gizli tutuklama kampları inşa etmenin başlangıcını oluşturuyor. Özellikle de ABD yönetiminin Afrika kıtasında terör olaylarını ele almak için askerî bir yönetim kuracağını ilan etmesi sonrası"

ABD"NİN AFRİKA İLGİSİ ARTIYOR

El Kaide"nin Afrika kıtasında özellikle de Somali ve Güney Sahra bölgesinde bulunduğuna dair istihbarat bilgilerinin gelmesi sonrası ABD"nin Afrika"ya ilgisi artıyor.

Bu yüzden ABD iki bölgede istihbarat ve askerî faaliyetlerde bulunuyor, İslâmcıları desteklemekle suçladığı Hartum hükümetini Çad"ın doğusunda, Orta Afrika, Etiyopya ve Nijer"de varlığını güçlendirerek Darfur kanalıyla boğmaya çalışıyor.

Katar"da yayımlanan Er Raye gazetesi, 11 Nisan 2007 Arapçadan çeviri: Halil Çelik halil.celik1975@hotmail.com

Ortadoğu Haberleri

Condor Operasyonu: Uluslararası Cinayet Örgütü
İranlı Komutan: İşgalci İsrail Hiçbir Hedefine Ulaşamadı
Gazze’nin Doğusu ve Orta Kesimleri Topçu Ateşi Altında
Mossad Casusu İdam Edildi!
Kim Jong-un: İsrail ABD destekli terör projesidir