Serbest Kalan Esirlerden Yürek Burkan İfadeler

Serbest Kalan Esirlerden Yürek Burkan İfadeler

Hamas ve İsrail 4 günlük geçici ateşkes anlaşması kapsamında esir takası de gerçekleştiriliyor. Anlaşmanın ikinci gününde serbest kalan Filistinliler arasında Isra Jaabis de var.

Ateşkes ve esir değişimi anlaşmasının ikinci gününde serbest kalan Filistinliler arasında Isra Jaabis de var.

Esir takası anlaşması kapsamında Filistinli İsraa Jaabis de serbest kaldı!

2015 yılından bu yana “terör” gerekçesiyle işgal rejimi hapishanelerinde işkence gören Jaabis’e vücudunun büyük kısmı yanmasına rağmen işgal rejimi tarafından tedavi imkanı verilmedi.

Jaabis, ''İsrail'in hapishanelerinde işkence var. Taciz edildik ve dövüldük. Genç kızlar ağza alınmayacak uygulamalara maruz kalıyor.'' dedi.

Mahkumlar ve Eski Mahkumlar İşleri Dairesi'nin 2023 yılında yayınladığı rapora göre işgal hapishanelerinde 31 kadın mahkum ve 160 erkek ve kadın mahkum bulunuyor. Mahkum Jaabis, İsrail işgal hapishanelerinde en uzun süre hapis yatan on kadın mahkum arasında sayılıyor. .

israa-jaabis.png

Israa Jaabis kimdir?

Israa Jaabis, Kudüs'ün güneyindeki Jabal Mukaber köyünden Kudüslü bir mahkumdur ve 1986 doğumludur. Kudüs kimlik kartına sahiptir, evli ve Moatasem adında (14 yaşında) bir çocuk annesidir.

Israa Jaabis'in tek oğlu Moatasem, kocasının kendisini tekerlekli sandalyeye mahkum eden bir araba kazası geçirmesinin ardından büyükannesi ve teyzeleriyle birlikte Kudüs'te yaşıyor.

İşgal altındaki Kudüs'ün kuzeyindeki Beit Hanina kasabasındaki Ulusal Kolej'de eğitim görüyor, yaşlılar evinde çalışıyor, Kudüs'teki okul ve kurumlarda erkek ve kız öğrencilere yönelik düzenlenen eğlence etkinliklerine katılıyordu.

Parmakların acımasızca kesilmesi ve amputasyonu

11 Ekim 2015'te İsrail, Eriha kentinden işgal altındaki Kudüs'e dönerken, "Al-Za'im" kontrol noktası yakınında arabası bozuldu, bunun üzerine işgal güçleri araca ateş açtı ve bu da patlamaya yol açtı. Ailesinin olayın ayrıntılarına ilişkin aktardığına göre, içinde bir gaz tüpü vardı.

Bunun sonucunda vücudunun yaklaşık yüzde 60'ını etkileyen birinci dereceden üçüncü dereceye kadar yanıklar oluşan İsraa, ellerindeki tüm parmakları kaybetti, yüzünün şekli bozuldu, kulakları başına yapıştı ve hareket etme yeteneğini kaybetti. birden fazla bölgede cilt yapışması sonucu ellerini kaldırmak.

Yaralı olmasına rağmen işgal polisi ve askerleri harekete geçerek ambulansın tedavi için gelmesine izin vermedi. Saatler sonra hastaneye kaldırıldı, sanki bir "suçlu"ymuş gibi elleri bağlandı ve parmakları neredeyse tamamen kesildi.

Bu olayla ilgili İsra'nın kız kardeşi, işgalcilerin hastaneye güzel parmaklı bir kadın askeri getirdiğini, ardından esir kadın askerin İsra'ya "Parmaklarım hakkında ne düşünüyorsun?" diye sorduğunu anlattı. asker cevap verdi: "Senin parmakların yok." İsraa bunu inkar edince yatağa bağlıyken parmaklarına bakmaya çalıştı. O sırada kadın asker, "Parmaklarınızın kesilmesini hak ettiniz" dedi.

Adil olmayan yargılama

Yargılandığında işgal güçleri onu İsrail askerlerini öldürmeye teşebbüs etmekle suçladı ve 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İşgal polisi başlangıçta bunun normal bir trafik kazası olduğunu duyurdu ancak İsrail medyası bu haberi işgal askerlerini hedef alıyormuş gibi değerlendirdi. Müfettişler İsrail'in arabasında boş bir gaz tüpü bulunduğunu tespit ederek patlamanın arabanın hava yastığından kaynaklandığını doğrulasa da İsrail istihbaratı, İsrail'in İsrail askerlerine yönelik bir operasyon düzenlemek üzere yola çıktığını iddia etti.

İsraa hastanede üç ay on gün geçirdi ve ardından "mezbaha" lakaplı Ramla Cezaevi Hastanesi'ne nakledildi. İsrail askerlerini öldürmeye yönelik bir operasyon düzenlemeye teşebbüs etmekle suçlanan İsraa'nın, sağlık durumunun kritik olması nedeniyle mahkemeye sevk edilmesinin zorluğu nedeniyle hastane içerisinde duruşmaları yapıldı. İşgal savcılığı bu suçlamayı uydururken Facebook sayfasında yayınlanan bazı ifadelere dayandı.

İsrail mahkemelerinde bir yıl süren müzakere ve tartışmaların ardından İsraa, 11 yıl hapis ve 50.000 şekel para cezasına çarptırıldı. Karar 7 Ekim 2016'da açıklandı. Kararın ardından kadın mahkumların bulunduğu Hasharon Cezaevi'ne nakledildi. İşgal, ailesinin onu birkaç kez ziyaret etmesini, çocuğu Moatasem'in ise onu ziyaret etmesini engelledi. Annesi tutuklandığında 6 yaşındaydı.

Ocak 2018'de İsraa, İsrail Yüksek Mahkemesi'nde, bölge mahkemesinin sağlık durumu nedeniyle erken tahliye talebini reddetmesine karşı yapılan itirazı değerlendirmek üzere bir oturumdaydı. Ardından Al-Mayadeen TV muhabiri Hanaa Mahamid, kendisine onun hakkında sorular sordu. İsraa Jaabis şöyle cevap verdi: " Böyle bir acı var! Acım görülüyor. Çalışmalarım uzun süredir devam ediyor... ve tedavisi yok." Kesilen avucunu ve parmaklarını kameraya gösterdi. Sonuçta İsrail Yüksek Mahkemesi itirazı reddetti ve tutukluluğunun devamına karar verdi.