Seçim Öncesi Kirli KAOS Planı

Seçim Öncesi Kirli KAOS Planı

Hedef, MHP ve BDP seçmenini karşı karşıya getirip "Türk-Kürt çatışması" algısı oluşturmakdı

Ocak ayında İstanbul Esenyurt'ta yaşanan ve MHPİstanbul Basın Danışmanı Cengiz Akyıldız'ın ölümüyle sonuçlanan seçim bürosu baskını ve sonrasında yaşanan olayların, geniş tabanlı bir çatışmaya dönüşmesi, MHP ve BDP'den yapılan sağduyulu açıklamalarla engellendi.

ÇATIŞMA SORUŞTURMASI SÜRÜYOR

Olayla ilgili savcılık soruşturması devam ederken istihbarat birimlerine ulaşan ve raporlara yansıyan önemli bir bilgi, yerel seçimler öncesi MHP ile BDP tabanını karşı karşıya getirecek tehlikeli bir planın devreye sokulmak istendiği sinyalini verdi. Ulaşan istihbaratlar doğrultusunda ülke genelindeki güvenlik birimlerinin bilgilendirildiği ve özellikle seçim büroları ile parti toplantılarına yönelik provokatif eylemler konusunda uyarıldığı belirtildi. MHP'nin Esenyurt seçim bürosuna yapılan kanlı saldırıya ilişkin soruşturmanın da son gelişmeler çerçevesinde genişletildiği ifade edildi. Olaydan sonra gözaltına alınan zanlıların adliyeye çıkarılmaları sırasında, ülkücü grup ile polis arasında yaşanan çatışmalar da mercek altına alındı. Polise ait TOMA'yı ele geçirme girişiminde bulunan gruba ilişkin görüntüler de ülkücülerin arasına sızmış provokatörler bulunup bulunmadığı yönüyle kare kare inceleniyor. Esenyurt saldırısı ve sonrasındaki olaylara ilişkin soruşturmada, sürpriz gelişmeler yaşanabileceği vurgulanıyor.

ESENYURT'TA NE OLMUŞTU

Silahlı bir grup, 26 Ocak tarihinde MHP Esenyurt seçim irtibat bürosuna saldırarak etrafa kurşun yağdırmıştı. MHP İstanbul Basın Danışmanı Cengiz Akyıldız'ın kalbinden vurularak yaşamını yitirdiği olayın ardından, saldırının BDP yanlıları tarafından gerçekleştirildiği yönünde spekülasyonlar yapılmıştı. Ancak daha sonra, olayla ilgili gözaltına alınan 3'ü çocuk 9 kişi ile BDP arasında bir bağlantı bulunmadığı belirlenmişti.

HEDEF MHP VE BDP

Devletin güvenlik birimlerini alarma geçiren bilgilere göre, seçim öncesi gerçekleştirilecek provokatif bir dizi eylemle "kaos ve çatışma" ortamı oluşturulması planlandı. Hedef kitle olarak MHP ve BDP tabanının seçildiği, etnik kimlik üzerinden hareketle seçmeni karşı karşıya getirip, "Türk-Kürt çatışması" algısı oluşturmak istendiği ileri sürüldü.

SAĞDUYU OYUNU BİTİRDİ

Metropollerden başlatılarak ülke genelinde tırmandırılması kurgulanan tehlikeli oyunla, hem"açılım sürecinin baltalanması", hem de giderek kontrolden çıkan gelişmelerle"hükümetin acz içinde olduğu" görüntüsünün verilmesi planlandı. Olayların MHP-BDP çatışmasına dönüşmesi ise her iki partinin yetkililerinin yaptıkları sağduyulu açıklamalarla engellenmişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Kardeş kavgasının tarafı olmayacağız" demişti. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da "Kimseye tetikçilik yapmayız" vurgusunda bulunmuştu.

ÜLKÜCÜ-POLİS ÇATIŞMASI

Esenyurt saldırısının ardından adliyeye çıkarılan zanlılara tepki göstermek için toplanan ülkücü grupla, polis arasında çatışma yaşanmıştı.