Sadr : Irak Hükümetinde Mezhepçiliğe Yer Yok

Sadr : Irak Hükümetinde Mezhepçiliğe Yer Yok

Sadr: Irak ulusal çoğunluk hükümetinde mezhepçiliğe, milislere ve yolsuzluğa yer yok

TERCÜEME HABER / TEVHİDHABER

Bağdat - (dpa) - Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr bugün Cumartesi günü, ülkedeki bir sonraki ulusal çoğunluk hükümetinde mezhepçiliğe, etnik kökene, milislere veya yolsuzluğa yer olmadığını vurguladı.

Sadr, bugün sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki kişisel hesabından attığı bir tweet'te şunları söyledi: "Mezhepçiliğe, etnik kökene, yolsuzluğa, milislere yer yok ve herkes bir olacak Ulusal çoğunluk hükümetinde azınlıkların, Şiilerin, Sünnilerin ve Kürtlerin hakları savunulacak dedi.

Irak'taki tüm mezhepler reformu destekleyecek, orduyu, polisi ve güvenlik güçlerini destekleyecek ve hukuk tarafsız bir Irak yargısı ile geçerli olacak ve hükemetimiz Şii Sünni Kürt Türkmen Hıristiyan Shabak Yezidi Sabean herkezin hakkını savunulcak dedi

Irak'ta 73 sandalyeli yeni parlamentoda çoğunluğa sahip olan Sadr'ın açıklamaları, 10 Ekim'de ülkede gerçekleştirilen parlamento seçimlerinin ardından yarın Pazar günü yapılacak Irak parlamentosunun ilk oturumundan bir gün önce geldi.

Irak parlamentosundan yapılan açıklamaya göre, Milletvekili Mahmud el-Mashhadani yarınki açılış oturumunda en yaşlı üye olduğu için meclis oturumuna başkanlık edecek.

Şiiler, çoğunluğa sahip Mukteda es-Sadr liderliğindeki seçimlerde kazanan güçleri içeren bir ulusal çoğunluk hükümetinin oluşumunu destekleyen ve diğer parti Şii koordinasyon çerçevesi tarafından yönetilen iki partiye bölünmüştür. Bu, seçim sonuçlarına bakılmaksızın herkesin katıldığı bir konsensüs hükümetinin kurulmasını talep eden parlamento seçimlerinde kaybeden güçleri de içeriyor