Rusya Ukrayna'yı İşgal Ediyor (CANLI BLOG)

Rusya Ukrayna'yı İşgal Ediyor (CANLI BLOG)

Rusya, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın 'en karanlık saatlerinde' Ukrayna'yı işgal etti

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

KYIV/DIŞ MAIUPOL, Ukrayna, 24 Şubat (Reuters) - Rus kuvvetleri Perşembe günü Ukrayna'yı karadan, havadan ve denizden işgal ederek İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da bir devletin diğerine yaptığı en büyük saldırıyı gerçekleştirdi.

Rus füzeleri Ukrayna şehirlerine yağdı ve Ukrayna, sınırlarını aşarak doğu Chernihiv, Kharkiv ve Luhansk bölgelerine asker sütunlarının aktığını bildirdi. Rus birlikleri, güneydeki Odessa ve Mariupol liman kentlerine de deniz yoluyla çıkarma yaptı.

3 milyon nüfuslu başkent Kiev'de şafaktan önce patlama sesleri duyuldu. Silah sesleri şıngırdadı, sirenler çaldı ve şehir sakinleri kaçarken şehirden çıkan otoyol trafikle tıkandı.

Kiev'de öğle saatlerinde meydana gelen patlamanın ardından Ukrayna askeri istihbaratının karargahı üzerinde siyah dumanlar yükseldi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, "Rusya, 2. Dünya Savaşı yıllarında Nazi Almanya'sının yaptığı gibi sabah devletimize haince saldırdı" dedi. "Bugün itibariyle ülkelerimiz dünya tarihinin farklı taraflarındalar. Rusya bir kötülük yoluna girdi, ancak Ukrayna kendini savunuyor ve Moskova ne düşünürse düşünsün özgürlüğünden vazgeçmeyeceğiz dedi

Zelenskiy Ukraynalıları ülkeyi şehirlerin sokaklarında savunmaya çağırdı ve savaşmaya hazırlanan herkese silah verileceğini söyledi. Ayrıca Rusları hükümetlerinin eylemlerini protesto etmek için sokaklara çıkmaya çağırdı.

RUS BOMBALAMASI

Rusya sınırına en yakın büyük şehir olan Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Kharkiv'de yaşayan bir kişi, apartman bloklarının pencerelerinin sürekli patlamalardan sallandığını söyledi.

Mariupol'un dışında, Rus destekli ayrılıkçıların elindeki cephe hattına yakın bir yerde, Rus bombardımanının vurduğu bir ormanda çıkan yangından dumanlar yükseldi.

Ukrayna ordusu, Kharkiv yakınlarındaki bir yolda dört Rus tankını imha ettiğini, Luhansk bölgesindeki bir kasabanın yakınında 50 askeri öldürdüğünü ve doğuda altı Rus savaş uçağını düşürdüğünü söyledi.

Rusya, uçaklarının veya zırhlı araçlarının imha edildiği yönündeki haberleri yalanladı. Rus destekli ayrılıkçılar iki Ukrayna uçağını düşürdüğünü iddia etti.

Kaynak:Haber Kaynağı