Rusya 4 Ayda 25 Okulu Bombaladı

Rusya 4 Ayda 25 Okulu Bombaladı

Suriye’de sivilleri katleden Rusya, 4 aydır düzenlediği hava saldırılarında özellikle muhaliflerin kontrolündeki Halep ve İdlib’te 25 okulu bombaladı. Saldırılarda onlarca çocuk hayatını kaybetti.

Rusya'nın Suriye'de “terörle mücadele” iddiasıyla düzenlediği hava saldırıları IŞİD unsurlarından çok, ılımlı muhalifleri ve bu grupların kontrolündeki bölgelerde yaşayan sivil halkı hedef aldı. IŞİD'in kontrolündeki noktalara düzenlenen Rus saldırıları sınırlı kaldı. 30 Eylül'den bu yana saldırılar, İdlib, Hama, Humus, Halep, Şam ve çevrelerinde muhaliflerin elinde olan bölgelerde yoğunlaştı. Rusya saldırılarında, cami, hastane, fırınların yanı sıra okul ve kreşleri de hedef aldı.

ÇOCUKLARI HEDEF ALDI

Muhalif çatı örgütü Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) tarafından 14 Eylül 2013'te oluşturulan ve başbakanlığını Suriyeli politikacı Ahmet Tuma'nın yaptığı Suriye Geçici Hükümeti'nden alınan bilgiye göre, Rusya'nın şimdiye kadarki saldırılarda 14'ü Halep, 6'sı İdlib, 3'ü Şam, 1'i Rakka ve 1'i Deyr ez Zor'da olmak üzere 25 okul bombalandı. Son olarak 11 Ocak'ta Halep'e bağlı Anjara beldesinde Rus savaş uçaklarının bir okulu vurması sonucunda 8'i öğrenci, 17 kişi hayatını kaybetmişti.

HASTANELERİ DE BOMBALADI

Saldırının ardından BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, “Okullara ve sağlık kuruluşlarına saldırıların son haftalarda rutin hale gelmesi endişe verici” ve “Saldırı uluslararası insancıl hukukun ciddi ihlalidir. BMGK'nın 2254 sayılı kararı sivillere, hastane ve okul gibi sivil amaçlı binalara saldırıların derhal durdurulmasını istemişti” ifadelerini kullanmıştı. Halep'te Anjara haricinde Atarib ilçesi, Hur, Kefer Dael, Kefer Maya, Manak ve Yakid el Adas köylerindeki okullar da Rusların hedefi oldu.

BİNLERCE SİVİL ÖLDÜ

İdlib'te Carcanaz, Cisr eş Şuğur, Maarat Numan ve Sarmada ilçeleri ile Rami ve Kansafra beldeleri, Şam'da da Duma ilçesi ve Deyr Asafil beldesi, Rus hava saldırılarına hedef olan okulların bulunduğu diğer muhalif bölgeler. Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün (SNHR) verdiği bilgiye göre, Rusya'nın hava saldırılarının ilk 100 gününde yaklaşık bin sivil hayatını kaybetti. 3 Kasım 2015'te BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Rus saldırılarının yoğunlaştığı 5-30 Ekim arasında Halep, Hama ve İdlib'de en az 123 bin 842 kişinin yerlerinden olduğunu duyurmuştu.

Çeçenistan'daki taktiği uyguluyor

“Sivil seyreltme”ye devam Rusya'nın Suriye'de düzenlediği hava saldırılarında sivil yerleşimlerdeki okul, hastane, cami, fırınları hedef alması, daha önce Çeçenistan'da uyguladığı “sivil seyreltme” taktiğini akla getiriyor. Çeçen savaşçıları kara gücüyle alt edemediği için hedefi sivillere yönelten Rusya, katliam ve korkutma yoluyla sivilleri yerlerinden etmişti. Çeçenistan'da olduğu üzere tüm Suriye'yi savaş alanına dönüştürme politikası izleyen Rusya, Esed'in kara saldırılarına havadan destek sağlayarak sivillerin muhaliflere verdiği desteği kırmaya çalışıyor. Rusya, bu yolla halkın yerel savaşçılara desteğini kesmesi için fiziksel ve psikolojik baskı oluşturmayı amaçlıyor. Söz konusu politika, destek kesilmeyince, halkı göçe zorlayıp, göç yollarındaki savaş nedeniyle sıkışan halkın savaşçılara verdiği desteğin sona ermesi sağlamayı hedefliyor. Bu taktiğin bir diğer amacı da tüm coğrafyanın savaş alanına çevrilebilmesi için kritik bölgelerdeki sivillerin göç ettirilmesi. Saha sivillerden arındırılınca, Rusya'nın hava saldırıları çok daha yoğun bir hal alabilecek. Böylece düzensiz savaşan muhaliflere karşı Rus ordusu atış üstünlüğü elde etmiş olacak.

Yine havadan ölüm yağdı

Esed rejimi ve Rus ordusuna ait savaş uçakları, Türkiye sınırına yakın kasabaları yoğun bombardımana tutuyor. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Esed rejimi ve Rus ordusuna ait savaş uçakları, Türkiye sınırına yakın Babel Hava Sınır Kapısı yakınlarına saldırı düzenledi. Şiddetli patlama sesleri, Reyhanlı ilçesinden de duyuldu. Bu arada, Esed rejimi ve Rus ordusuna ait savaş uçaklarının, Türkiye sınırına yakın İdlib'in ile Deyru'z Zor kentine yoğun saldırı gerçekleştirdiği öğrenildi.

YERLEŞİM YERİNE BOMBA

Rus uçaklarının Deyru'z Zor kentine bağlı Bolil ile Tabiye köylerini bombalaması sonucu aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 50 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı. İdlib vilayetinin kuzeyinde yer alan Sarmada beldesindeki yerleşim yerine de düzenle hava saldırısı sonucu aynı aileden 7 kişinin hayatını kaybettiği, 12 kişinin yaralandığı bildirildi. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre , Rus uçakları, Türkiye sınırına yakın beldede yerleşim bölgelerine 4 hava saldırısı düzenledi.

Yeni Şafak