Reuters: Dünya Afganistan Yüzünden Katar'a Borçlu

Reuters: Dünya Afganistan Yüzünden Katar'a Borçlu

Reuters: Dünya Afganistan yüzünden Katar'a borçlu... ve Doha'nın beklediği de bu

Tercüme Haber / Tevhidhaber

Amerika'nın Afganistan'dan çekilmesinden bu yana, dünyanın dört bir yanından üst düzey diplomatlar, uzun süredir "Taliban" hareketiyle iletişim için bir kapı olan ve Batı'nın kendini göstermeye çalıştığı bir dönemde artık önemli bir arabulucu haline gelen Katar'a akın ediyor.

Analistler, Katar'ın Afganistan'da arabulucu olarak ortaya çıkışını, küçük, zengin ülkenin uluslararası arabuluculuk için vazgeçilmez bir yer haline gelerek güvenliğini güçlendirmeye büyük önem verdiği bir stratejinin parçası olarak tanımlıyor.

Katar, dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz üreticisi, küçük bir çöl yarımadası ve yüzde 85'i iş ziyaretçi vizesi olan yabancılardan oluşan ancak üç milyon kişiye ev sahipliği yapan kişi başına düşen milli gelir açısından en zengin ülkelerden biri.

Son on yılda Katar, 2011 Arap Baharı ayaklanmalarını ve bölgedeki demokrasi yanlısı ve muhalefet hareketlerini destekledi ve Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri liderliğindeki komşu ülkeler ve müttefikleri Mısır, onu ticari yaptırımlar ve diplomatik yaptırımlarla cezalandırıldı

Şimdi ise Katar Arap güçleriyle olan anlaşmazlığı bu yıl çözüldü ve gelecek yıl FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak.

Katar'ın Afganistan'daki rolü gibi, kendisine önemli bir diplomatik geri dönüş getiren bir olay

Taliban" hareketinin 2013'te kendi topraklarında uluslararası ofisini açmasına izin vermesiyle başlayan Katar şuan önemli bir konumda

Washington'daki Arap Körfez Devletleri Enstitüsü'nün kıdemli asistanı Christine Diwan, bu sabırlı diplomatik kolaylıkların küçük bir ülkenin uluslararası profilini yükseltmesinin geleneksel bir yolu olduğunu belirtiyor

Nüfus büyüklüğü göz önüne alındığında, büyük bir askeri rol oynamak zor, ancak Katar, ilişkileri yoluyla, özellikle Batı ve İslami taraflarda, özellikle de ABD'nin doğrudan iletişim kurmayı reddettiği taraflarda gerçek faydalar elde edebilir. "

Taliban'ın Afganistan'ı işgal etmesi ve iktidara gelmesinden sonraki haftalarda Katar, risk altındaki 124.000 Batılı ve Afgan vatandaşının 58.000'inden fazlasının savaşın parçaladığı ülkeden hava taşımacılığı ile uçtuğu bir geçiş merkeziydi.

Şimdi Katar, Afganistan'daki diplomatların tahliye edildiği ABD ve Avrupalı ​​müttefiklerinin büyükelçiliklerine geçici olarak ev sahipliği yapıyor ve Batı'nın sosyal yardım çabalarında ana arabulucu haline geliyor.


Kaynak:Haber Kaynağı