Reisi'den Nükleer Anlaşma Açıklaması

Reisi'den Nükleer Anlaşma Açıklaması

İran: Nükleer bir anlaşmaya varmak için Washington'un çekilmemesini sağlamak gerekli

İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi Pazar günü yaptığı açıklamada, Tahran'ın nükleer programıyla ilgili anlaşmayı "ABD'nin bir daha çekilmeyeceğine dair garantiler varsa" yeniden canlandırma konusunda ciddi olduğunu doğruladı.

Raisi, CBS ile yaptığı röportajda, "Anlaşma iyi ve adilse, bir anlaşmaya varma konusunda ciddi olacağız." dedi.

Bu hafta New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na yapacağı ziyaret öncesinde, "Garantilere her zaman ihtiyaç olmalı" ABD bizegaranti vermeli dedi

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani bugün Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarının oturum aralarında New York'ta dünya güçleriyle 2015 nükleer anlaşmasını canlandırma konulu bir toplantı düzenlemeyi reddedemeyeceğini söyledi.

Ancak Kanaani, İranlı ve Amerikalı yetkililer arasında bir görüşmenin de ihtimal dışı olmadığını da sözlerine ekledi.

Raisi daha önce, Tahran'ın "halkının haklarını kararlılıkla savunma" kararlılığını vurgulayarak, "ambargoyu kaldırmak için müzakerelerde bir anlaşmaya varma konusunda nihai kararı vermek artık ABD'ye kalmış" dedi.

"Tahran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasına garantilerin sağlanması eşlik etmelidir " diye ekledi ve " müzakerelerde ilerlemek için garanti sorununun çözülmesi gerektiğini" açıkladı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdollahian daha önce "Tahran'ın 2015 anlaşmasını canlandırmak için Washington'dan daha güçlü garantilere ihtiyacı olduğunu" doğrulamıştı.

Amir Abdollahian, “ Kapsamlı Ortak Eylem Planı'ndan tam ekonomik fayda elde etmek için iki kez ısırılmak istemiyoruz , Amerikalılar taahhütleri ve garantileri kabul etmeli” diyerek, “Amerikalılar henüz Tahran'ın garanti altına alınmadığını belirtti. tam ekonomik faydalardan yararlanabilecektir.

Eylül ayı başlarında, bilgili bir İranlı kaynak Al- Mayadin'e "Amerikalılar garantiler konusundaki belirsizliği ve Uluslararası Ajans'ın iddialarını ortadan kaldırırsa, anlaşma ulaşılabilir olacak " dedi.

Kaynaklar, "İran'ın ekonomik çıkarlarını garanti etmeyen, yabancı yatırımlara zemin sağlamayan, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nda İran'a karşı siyasileşmiş dosyaları kapatmayan hiçbir anlaşma, güçlü ve istikrarlı bir anlaşma olarak nitelendirilemez" diye ekledi.