Polonya sınırı Ukraynalılara kapatıldı

Polonya sınırı Ukraynalılara kapatıldı

Ukrayna cumhurbaşkanı, "Polonya ile batı sınırında yaşananların normal veya normal kabul edilemeyeceğini" vurgulayarak, bu durumun "dayanışmanın her geçen gün erozyona uğradığını gösterdiğine" işaret etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky Pazartesi günü Polonya sınırının kamyon şoförleri ve çiftçiler tarafından kapatılmasını kınarken, yetkililer bu hareketin Batı'nın ekonomik, siyasi ve askeri desteğiyle Rusya ile açık bir çatışma içinde olan Ukrayna'nın güvenliğini tehdit ettiği konusunda uyardı.

Polonyalı çiftçiler, "haksız rekabet" olarak gördükleri durumu protesto etmek amacıyla Ukraynalı kamyonların önündeki geçiş noktalarını kapattı.

Polonya, Şubat 2022'de savaşın başlamasından bu yana Ukrayna'nın en önde gelen destekçilerinden biri olmasına rağmen, anlaşmazlık iki komşu ülke arasındaki ilişkileri bozdu.

Ukrayna cumhurbaşkanı, "Batı sınırında, Polonya sınırında yaşananlar normal veya normal kabul edilemez" diyerek, bu durumun "dayanışmanın her geçen gün erozyona uğradığını gösterdiğine" işaret etti.

Rus kuvvetlerinin Karadeniz'deki ana ticaret yollarının kontrolünü ele geçirmesinin ardından, ürünlerin Polonya sınırı üzerinden kara yoluyla Avrupa Birliği'ne ihraç edilmesi Ukraynalı şirketler için bir cankurtaran halatı oluşturdu.

Zelensky: Durum tahıllarla değil siyasetle ilgili

Ancak kara taşımacılığındaki artış, Ukrayna'nın rekabetinden şikayet ederek Polonyalı çiftçileri ve Polonya'daki lojistik şirketlerini kızdırdı.

Zelensky, "Aslında durum tahılla ilgili değil, politikayla ilgili" diyerek, "tarım ihracatının yalnızca yüzde 5'inin Polonya sınırından geçtiğini" kaydetti.

Bugün erken saatlerde Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, "sınırın kapatılmasının savunan bir ülkenin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturduğu" gerekçesiyle Polonya tarafında 6 sınır kapısının kapatıldığını söyledi.

Devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Her şeyi kapatıyorlar. Akaryakıt tankları var. Birkaç gün önce göstericiler silah yüklü çok sayıda kamyonun geçişine izin vermiyordu" dedi.

Polonyalı bir yetkili, Dorohosk geçiş noktasında Polonya'dan Ukrayna'ya gitmek üzere park edilmiş yaklaşık 600 kamyonluk kuyruktan söz etti.

Polonya Lublin'deki Vergi İdaresi Odası sözcüsü Michal Deros, "Bu sayıda kamyonun hareket etmesi için bekleme süresinin yaklaşık 232 saat olduğu tahmin ediliyor" dedi.

İki düzineden fazla kamyonun geceleri sınırını Ukrayna'ya geçtiğini, ancak “tek bir kamyon Polonya'ya girmedi” dedi ve “Bu nedenle, bunun tam bir abluka olduğu varsayılmalıdır.”

Polonyalı çiftçilerin Ukrayna sınırındaki transit hareketin tamamen durdurulması çağrısında bulunmasıyla durumun Salı günü daha da kötüleşmesi bekleniyor.