Perinçek'in 'Soykırım' Davası Başladı

Perinçek'in 'Soykırım' Davası Başladı

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in, kendisini "Ermeni soykırımı emperyal bir yalandır" dediği için mahkûm eden İsviçre ile bugün AİHM'deki davası başladı. Davaya Türkiye, Ermenistan ve İsviçre'nin yanı sıra Fransa da müdahil oldu.

oğu Perinçek ile İsviçre hükümeti arasında hukuk, tarih, ifade özgürlüğü ve soykırım gibi hassas konuları içeren dava, Avrupa'nın en yüksek mahkemesinin son karar mercii olan Büyük Daire'de görülmeye başlandı. Doğu Perinçek, sözlerine "Avrupa'nın özgürlüğü için buradayız" diyerek başladı. "2. Daire, Ermeni Patriği dahil herkesin özgürce konuşmasına güvence sağlamıştır" diyen Perinçek, "Ermenilere hakaret veya husumet içeren tek sözcüğümü bulamazsınız" diye devam etti. Ermenilerin de mazlum kavramı içinde olduklarını söyleyen Perinçek, "Bırakın onlar da konuşsun. Biz Avrupa'da barış ve kardeşlik için buradayız" dedi.



Al Jazeera’de yer alan habere göre, Doğu Perinçek'in avukatı Mehmet Cengiz, Perinçek'in İsviçre'de yaptığı konuşmaları Almanya ve Fransa'da da yaptığını ama böyle bir davaya maruz kalmadığını söyledi. Perinçek'in avukatlarından Avrupa hukuku uzmanı İngiliz Profesör Laurent Pech, "Müvekkilim asla Ermenilere karşı nefreti teşvik etmedi. 1915 sonrası suçlar işlendiğini inkar etmedi" dedi. Pech, Fransız tarihçi Pierre Nora da dahil pek çok tarih bilimcinin, entelektüel bağımsızlık için tarihi olayların yasal çerçeveye alınmasına karşı olduğunu vurguladı.