Palalıya para cezası 'takdiren'

Palalıya para cezası 'takdiren'

Eda Yıldırım adlı kadına pala ile vuran Sabri Çelebi hakkında verilen kararın gerekçesi açıklandı. Mahkeme, “Çelebi’nin güttüğü amaç göz önünde bulundurularak takdiren adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi” dedi.

ezi Parkı olayları sırasında Beyoğlu'nda bankacı Eda Yıldırım adlı kadının kalçasına palayla vuran Sabri Çelebi'ye verilen 9 bin TL adli para cezasının gerekçeli kararı açıklandı.

Sabri Çelebi geçtiğimiz günlerde İstanbul 27. Sulh Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Mahkeme, Çelebi’nin  Eda Yıldırım’ı ‘Kişi üzerindeki etkisini basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ve yaşamını tehlikeye sokmayacak ölçüde kasten yaraladığını’ belirtti. 1 yıla kadar hapsi istenen Çelebi’ye sadece 9 bin TL para cezası verildi.

'Pala suçta kullanılınca silah sayılır'

Mahkeme bu kararının gerekçelerini açıkladı. Mahkeme, Sabri Çelebi’ye verdiği para cezasına ilişkin kararında, saldırıda kullandığı palayı neden silah saydığını açıkladı. Mahkeme ‘palanın’ suçta kullanılması halinde silahtan sayılacağını ifade etti.

Sabri Çelebi’nin eylemcilerin işyerine saldırılacağını bahane ederek, saldırıda bulunduğuna dikkat çeken mahkeme, Çelebi’nin tekme attığını da gerekçeli kararında vurguladı.

Sanığın suçu işlediğini kabul ettiğini ifade eden mahkeme, olay anına ait kamera görüntüleri ve doktor raporlarının da kararda dikkate alındığını belirtti. Ancak mahkeme bunlara rağmen hapis cezası yerine para cezasına hükmetti. 9 bin TL para cezası için mahkeme,  “Özellikle kastın yoğunluğu ve Çelebi’nin güttüğü amaç göz önünde bulundurularak takdiren adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi” dedi. Gerekçeli kararda Çelebi'nin güttüğü amaca ise bir açıklama getirilmedi. 

Haksız tahrik yok

Gerekçeli kararda Eda Yıldırım'ın, Çelebi’ye yönelik haksız tahrik teşkil edebilecek bir eylem ve beyanının tespit edilemediği belirtildi. Çelebi’nin aynı suçu daha önce de işlediğine dikkat çeken mahkeme, bu nedenle yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılamadığını da ifade etti.
 

Kaynak: Al Jazeera